środa, 13 września 2017

10 POMYSŁÓW NA WIĘCEJ WARZYW NA TWOIM TALERZU

WARZYWA - niby jadamy ich już trochę więcej (bo stało się to modne - a moda to bardzo pożyteczna), jednak wciąż pozostają daleko za chlebkiem, paróweczką, kotletem, zapiekanką, batonem i innymi produktami z marketowych półek.

Kilka ogórków na kanapce, pomidor albo liść sałaty bardzo często traktujemy jak porcję warzyw niejednokrotnie jedyną w ciągu dnia.


Nie lubimy ich - bo trzeba to przytachać ze sklepu, umyć, obrać ...i jeszcze coś z tym zrobić.

Dlatego dzisiejszy wpis jest dla zachęty, aby spojrzeć na WARZYWA z miłością, wszak posiłek to idealny. 
Kolorowe stragany pełne dyń, czerwonych pomidorków, cebuli, fasolki, brukselki, sałat przyciągają nasz wzrok i aż zachęcają do kupna. 
Mamy ogromny wybór warzyw sezonowych, które możemy jeść na surowo, gotować, dusić, piec i kisić.



UWAGA to nie jest wpis dla leniwych, więc jeśli nie lubisz obierać, kroić i ścierać to nie czytaj dalej, szkoda Twojego czasu.

Jeśli jednak zostałeś to znaczy, że nie przestraszyły Cię te wszystkie trudne, około warzywne czynności. I bardzo dobrze, bo nie ma się czego bać.

PO PROSTU JEDZ WARZYWA - bo jesteś przykładem dla swoich dzieci. I uwierz mi, że nie sprawdzi się zasada: dzieciom ugotuję, postawię na stole i zjedzą, a ja ciasteczko zjem na obiad, albo batonika. 
Niestety to tak nie działa. Dzieci bardzo uważnie Cię obserwują i chętnie będą naśladować - daj im szansę na zdrowe nawyki.

To co jemy jako dzieci, niezaprzeczalnie wpływa na nasz stan zdrowia jako dorosłych, dlatego starajmy się każdego dnia pokazywać naszym dzieciom że WARTO WŁAŚNIE PO WARZYWA SIĘGAĆ.


1O POMYSŁÓW NA WIĘCEJ WARZYW NA TWOIM TALERZU

ŚWIEŻE WARZYWA MIEJ ZAWSZE POD RĘKĄ
1. Staraj się, aby w Twojej lodówce nie zabrakło świeżych owoców i warzyw. Dzięki temu zawsze po powrocie ze szkoły lub z pracy będziesz mieć pod ręką zdrową przekąskę. 
Chrupiące warzywa (papryka, ogórek, marchewka, kalarepka, seler naciowy) doskonale smakują z różnymi pastami. Możesz przygotować którąś z moich propozycji:


ZNAJDŹ MIEJSCE NA SWOIM STOLE DLA WARZYWNYCH PRZEKĄSEK
2. Stawiaj na stole talerz z warzywami sezonowymi (może to być ugotowany bób, pokrojona papryka, ogórki zielone, kiszone, małosolne, pomidory pokrojone na ćwiartki, albo koktajlowe, kalarepa, burak pokrojony w paseczki, różyczki kalafiora). Domownicy chętnie po nie sięgną - moje dzieci zawsze zjadają wszystko do ostatniego kawałeczka.

SUROWE WARZYWA TO TWÓJ NAJLEPSZY PRZYJACIEL
3. Dodawaj surowe warzywa do każdego posiłku. Cokolwiek zjadasz dołóż do tego surowe warzywko i zjedz je całe, albo więcej niż jedno- tu nie musisz się ograniczać, ani liczyć kalorii.

ZUPY DOBRE NAWET NA ŚNIADANIE
4. Gotuj zupy - to wspaniały sposób na to, aby jadać warzywa. Są przepyszne i dzięki nim możesz pozbyć się warzywnych resztek z lodówki. Czasem pokrój warzywa w kostkę, a innym razem w paseczki. Nie daj się kuchennej nudzie i gotuj zupy krem obsypując je obficie na talerzu pestkami dyni, sezamem, słonecznikiem, szczypiorkiem, koprem, natką. Możesz też dodać kilka grzanek. Zupa wspaniale smakuje na śniadanie.
Podrzucam Ci kilka moich pomysłów:



MIKSUJ ZIELONE KOKTAJLE
5. Używaj warzyw do przygotowywania koktajli. Nie miksuj samych owoców - warzywa też doskonale się do tego nadają. W koktajlu świetnie smakuje szpinak, natka marchewki, bazylia, sałata, natka pietruszki, różyczki brokuła, seler naciowy, jarmuż. Twórz swoje własne kombinacje i pozwalaj dzieciom zaszaleć i stworzyć swój własny koktajlowy przepis - chętniej go wypiją.
Moje podpowiedzi znajdziesz poniżej:



NIECH WARZYWA STANĄ SIĘ TWOIM GŁÓWNYM POSIŁKIEM
6. To co kiedyś było niewielkim dodatkiem do posiłku niech stanie się DANIEM GŁÓWNYM. Zamień role kotleta i sałaty. Postaraj się, aby warzywa zajmowały prawie cały talerz - reszta to dodatki.

PIECZ WARZYWNE CIASTA
7. Uwielbiam warzywne ciasta. Brownie z cukinii, batata lub buraka to jedne z moich ulubionych. Robi się je bardzo szybko i doskonale nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli nigdy nie próbowałaś takiego ciasta to poniżej znajdziesz moje ulubione receptury:

RÓB SAŁATKI
8. Przyrządzaj  różnorodne sałatki. Możesz mieszać pieczone warzywa z zieloną sałatą i pestkami. Jedną z moich ulubionych sałat jest ta z pieczonych buraków. Kroisz je w kosteczkę i dodajesz szpinak, podprażone orzechy włoskie i odrobinę octu balsamicznego. Pamiętaj, aby zawsze przygotować jedną porcje sałatki więcej, którą zabierzesz na drugi dzień do pracy. Sos przechowuj w osobnym słoiczku i skrop sałatę dopiero przed jedzeniem.

RÓB MAKARON Z WARZYW
9.  Z warzyw w bardzo prosty sposób możesz wyczarować makaron. Doskonale nadaje się do tego cukinia albo marchewka. Do przygotowania go wystarczy zwykła obieraczka do warzyw. Pokrój (obieraczką) marchewkę, albo cukinię na cienkie paseczki i zajadaj warzywny makaron z sosami na surowo, albo lekko podgotowany.

RÓB I JEDZ WARZYWNE KISZONKI
10. Warzywne kiszonki to mega zdrowy posiłek. Uwielbiam wszystkie jednodniowe kiszonki przygotowanie których nie zajmuje wcale dużo czasu. Stanowią one doskonały dodatek do obiadu, albo kanapki. 
Moim ostatnim hitem jest kiszonka z ogórków lub z marchewki. 

Kiszonka z marchewki
6 marchewek zestruganych obieraczką na cienkie paseczki
2-3 cm imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę
1-2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
3/4 płaskiej łyżki soli kłodawskiej lub himalajskiej

Wszystkie składniki wkładam do miski i ugniatam dokładnie, aż marchewka puści sok. Przekładam do słoika (upycham bardzo mocno) i zakręcam go. Kiszonkę można zjeść już po kilku godzinach, albo po paru dniach.   Przez kilka godzin po zrobieniu kiszonka powinna stać w temperaturze pokojowej a potem trzeba ją schować do lodówki.

Jeśli nie mamy czasu na zabawę w domowe kiszenie to warto każdego dnia zjadać kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Najlepiej znaleźć swojego ulubionego producenta, którego kiszonki będą nam smakowały. Przed zakupem koniecznie sprawdźmy etykiety, aby upewnić się, że kiszonki nie są zaprawiane octem i cukrem.


Mam nadzieję, że kilka podpowiedzi sprawi, że jedzenie warzyw stanie się łatwiejsze. I pamiętaj, że nie wszystko od razu. Wybierz sobie dwa lub trzy punkty i krok po kroku wprowadzaj je w życie.

3 komentarze:

  1. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this blog.

    It's simple, yet effective. A lot of times it's very hard to get that
    "perfect balance" between superb usability and visual appearance.
    I must say you've done a amazing job with this. Additionally,
    the blog loads super fast for me on Internet explorer.
    Outstanding Blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, I enjoy reading all of your article. I wanted to write a little comment to
    support you.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne Inspiracje! Czego jak czego, ale warzyw i owoców nie powinno brakować w żadnej lodówce. Odkãd jem duże ilości tycj wspaniałości nie ciągnie mnie wcale do miésa I słodyczy, organizm dostaje to, czego naj atdziwj potrzebuje I odwdziécza się zdrowiem I wspaniałym samopoczuciem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń