wtorek, 10 lutego 2015

PASTA Z PIECZONYCH WARZYW

Dzisiaj będzie o warzywach i o pysznej paście, którą możecie przygotować po ich upieczeniu...
Często piekąc chleb lub ciasto na dół piekarnika wkładam warzywa które akurat mam w lodówce. Wykorzystuję je potem do przygotowywania różnych past kanapkowych, które zjadamy z chlebem, albo kawałkami surowych warzyw. Ta pasta jest dla mnie absolutnym hitem smakowym, więc mam nadzieję że i Wy ją polubicie.

Kiedyś nie lubiłam jeść warzyw. Obieranie ich i mycie, a potem ta cała obróbka termiczna bardzo mnie denerwowała. Jednak kiedy wzrosła moja świadomość na temat odżywiania, warzywa stały się podstawą mojej diety i każdego dnia zjadam ich ponad kilogram. Zachęcam WAS do zwiększania na swoim talerzu porcji warzyw, kosztem białek i węglowodanów.
Warzywa powinny wchodzić w skład codziennych posiłków ponieważ są dla nas bezcenne. To tak naprawdę żywieniowe supergwiazdy. Są bogatym źródłem wzmacniającym zdrowie i układ odpornościowy, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i związków fitochemicznych, które nie tylko pomagają utrzymać korzystny wygląd i dobre samopoczucie, ale ponadto skutecznie chronią nas przed różnymi chorobami. Jedzmy ich jak najwięcej: surowych, pieczonych, w zupie lub koktajlu. Dzięki zawartości błonnika, wspomagają one nasze trawienie i usuwanie toksyn, oraz nie strawionych resztek z organizmu.

Zapraszam na pyszna pastę z pieczonych warzyw...




PASTA Z PIECZONYCH WARZYW

2 bakłażany - umyj je, przekrój na pół, posól i odstaw na 15 minut, a po tym czasie opłucz i osusz
3 czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
1 batat w skórce przekrojony wzdłuż
2 lub 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
czarnuszka
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

1. Nagrzej piekarnik do 200C.

2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, tak, aby ich skórka dotykała blachy.
Piecz 40 minut lub trochę dłużej - warzywa powinny być lekko spieczone na wierzchu. Paprykę możesz wyjąć wcześniej. 
Po ostudzeniu zmiksuj warzywa (batata i bakłażana bez skóry) razem z 3 ząbkami czosnku i oliwą lub olejem kokosowym. 
Pastę możesz przechowywać w słoiku 5 dni. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz