środa, 15 kwietnia 2015

BROWNIE Z CUKINII

Kwiecień plecień... raz zimno, raz ciepło... dlatego namawiam Was, abyście nie rezygnowali jeszcze z rozgrzewających dań jednogarnkowych i ciepłych zup. Na blogu znajdziecie ich kilka: warzywna z cieciorkąpyszna z pieczonych buraków i fasolki mung, i z soczewicy i pieczarek
Cieszę się, że jesteśmy już po pierwszych zbiorach pokrzywy, takiej malutkiej, a pełnej zdrowia. Zjedliśmy ją w sałatce, a z reszty wycisnęłam sok.
Mamy też już za sobą próbowanie mniszka lekarskiego, nawet dzieciom smak bardzo odpowiadał. Już w przyszłym tygodniu pojawi się przepis w którym użyjemy liści i korzeni tej cudownej rośliny. Apteka Pana Boga jest bardzo bogata i w tym roku często będę Wam o niej opowiadać.

Zauważyłam ostatnio, że na blogu pojawia się dużo przepisów na zdrowe słodkości. Wiem, że niektórym z Was nie bardzo to się podoba...Obiecuję, że już wkrótce się poprawię i znajdziecie tu kilka innych propozycji.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brownie z cukinią. Dostałam go od mojej kochanej przyjaciółki Kaszy (dziękuję!). 

Jeśli lubicie czekoladowe łakocie (tak jak ja) to koniecznie musicie znaleźć chwilę, aby przygotować to ciasto. 
Pyszne, pyszne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i bez glutenu. Same zalety, więc do dzieła:)




BROWNIE Z CUKINII
- blaszka o wymiarach:20x26 cm
- zamiast oleju kokosowego możecie użyć oliwy z oliwek
- ciasto możecie posłodzić syropem klonowym lub cukrem palmowym. Jeśli słodzicie syropem to dodajcie 1/3 szklanki mniej mleka roślinnego
- ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce
- zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
- można dodać ulubione orzechy

200 g cukinii - umytej, obranej i zmiksowanej, lub startej na małych oczkach tarki
2 banany rozgniecione widelcem
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki ksylitolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie ciasta
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli himalajskiej
2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2. Cukinię miksuję, lub ścieram na tarce. W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Przesypuję suche do mokrych, mieszam szybko do połączenia składników i dodaję cukinię. Mieszam jeszcze raz.

3. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 - 40 minut.

10 komentarzy: