środa, 15 kwietnia 2015

BROWNIE Z CUKINII

Kwiecień plecień... raz zimno, raz ciepło... dlatego namawiam Was, abyście nie rezygnowali jeszcze z rozgrzewających dań jednogarnkowych i ciepłych zup. Na blogu znajdziecie ich kilka: warzywna z cieciorkąpyszna z pieczonych buraków i fasolki mung, i z soczewicy i pieczarek
Cieszę się, że jesteśmy już po pierwszych zbiorach pokrzywy, takiej malutkiej, a pełnej zdrowia. Zjedliśmy ją w sałatce, a z reszty wycisnęłam sok.
Mamy też już za sobą próbowanie mniszka lekarskiego, nawet dzieciom smak bardzo odpowiadał. Już w przyszłym tygodniu pojawi się przepis w którym użyjemy liści i korzeni tej cudownej rośliny. Apteka Pana Boga jest bardzo bogata i w tym roku często będę Wam o niej opowiadać.

Zauważyłam ostatnio, że na blogu pojawia się dużo przepisów na zdrowe słodkości. Wiem, że niektórym z Was nie bardzo to się podoba...Obiecuję, że już wkrótce się poprawię i znajdziecie tu kilka innych propozycji.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne brownie z cukinią. Dostałam go od mojej kochanej przyjaciółki Kaszy (dziękuję!). 

Jeśli lubicie czekoladowe łakocie (tak jak ja) to koniecznie musicie znaleźć chwilę, aby przygotować to ciasto. 
Pyszne, pyszne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i bez glutenu. Same zalety, więc do dzieła:)




BROWNIE Z CUKINII
- blaszka o wymiarach:20x26 cm
- zamiast oleju kokosowego możecie użyć oliwy z oliwek
- ciasto możecie posłodzić syropem klonowym lub cukrem palmowym. Jeśli słodzicie syropem to dodajcie 1/3 szklanki mniej mleka roślinnego
- ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce
- zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
- można dodać ulubione orzechy

200 g cukinii - umytej, obranej i zmiksowanej, lub startej na małych oczkach tarki
2 banany rozgniecione widelcem
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki ksylitolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie ciasta
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli himalajskiej
2 płaskie łyżeczki proszku bezglutenowego

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2. Cukinię miksuję, lub ścieram na tarce. W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Przesypuję suche do mokrych, mieszam szybko do połączenia składników i dodaję cukinię. Mieszam jeszcze raz.

3. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 - 40 minut.

7 komentarzy:

  1. 3/4 szklanki kakao? suchego? całkiem sporo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą? Mam nietolerancje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Możesz ją zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Witaj. Możesz ją zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń