niedziela, 6 sierpnia 2017

BROWNIE Z MALINAMI - WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE

Lato w pełni więc nadeszła pora na kolejne brownie na blogu. Znajdziecie ich już tutaj kilka, bo jak powszechnie wiadomo jest to moje ulubione ciasto.

Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe, ale nie musi takie być - zamiast którejś z mąk możecie swobodnie użyć dobrej jakości mąki orkiszowej. U mnie jajo tym razem zostało zastąpione bananem.







Poniżej wklejam linki do wszystkich czekoladowych ciast, których receptury publikowałam:

Wszystkie smakują doskonale nawet zaraz po upieczeniu, jednak ja najbardziej lubię brownie po całonocnym słodzeniu w lodówce. Ciasto robi się wtedy bardziej zwarte i aromatyczne, nabiera MOCY.


Wszystkie brownie, które proponuję zrobicie bardzo szybko, ponieważ w kuchni cenię sobie bardzo prostotę. Lubię gotować, ale nie chcę spędzać przy garach połowy dnia.


Brownie z malinami i gorzką czekoladą, którą spokojnie możecie pominąć w tym przepisie, jest ciastem wilgotnym i bardzo smacznym. Zjedliśmy je w towarzystwie dosyć kwaśnej konfitury z mirabelek. 
Mirabelki gotowałam najpierw przez godzinę, odłożyłam na sito i odcedziłam sok, który po połączeniu z ksylitolem zamknęłam w słoikach.
Śliwki przetarłam przez sitko i zagotowałam ponownie z ksylitolem oraz z kardamonem i goździkami. Zamiast ksylitolu można do nich dodać cukru kokosowego. 
Ciekawa jestem czy znacie mirabelki i czy przygotowujecie z nich jakieś przetwory? Taki mirabelkowy dżem pachnie niesamowicie.

Koniecznie zaglądajcie jeszcze w tym tygodniu na bloga - opowiem Wam o Magdzie, która sama produkuje naturalne, nieziemsko pachnące świece sojowe pod marką MOON LIGHTS. Jest ona ogromną pasjonatką zdrowego odżywiania. Już wkrótce poznacie jej historię.


BROWNIE Z MALINAMI - WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE
- ciasto najlepiej zrobić w płaskiej blaszce, u mnie była to niska forma do tart o wymiarach 35x10cm
- zamiast oleju ryżowego można użyć kokosowego
- zamiast kakao można użyć karobu

90g mąki ryżowej
50g mąki gryczanej
250 ml ulubionego mleka roślinnego
1 banan
30g kakao
100g oleju ryżowego
1 łyżka skrobi z kukurydzy
5-6 łyżek syropu klonowego (albo do smaku)
1 płaska łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
dla odważnych: 1/2 łyżeczki chilli

250g malin
50 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę 

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C. Blaszkę delikatnie natłuszczam olejem. Na jej dnie wykładam równomiernie maliny, posypuję je posiekaną czekoladą.
2. Resztę składników przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję przez chwilę na najwyższych obrotach, aby otrzymać gładkie ciasto.
3. Wylewam ciasto na maliny i piekę 30-35 minut.
4. Ciasto kroję po wystudzeniu i podaję z kwaśną konfiturą (u mnie mirabelkową).


9 komentarzy:

  1. Czy zamiast skrobii kukurydzianej można użyć ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zastąpić skrobię kukurydzianą inną skrobią. Pozdrawiam☺

      Usuń
    2. Tak można zastąpić skrobię kukurydzianą inną skrobią. Pozdrawiam☺

      Usuń
  2. Witam :-). No I teraz mam problem. Mam swoje maliny I mnostwo cukinii. Ktore brownie wybrac :-)?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria najpierw jedno, potem drugie. Brownie z cukinii jest bardziej ciężkie i wilgotne.

      Usuń
    2. Maria najpierw jedno, potem drugie. Brownie z cukinii jest bardziej ciężkie i wilgotne.

      Usuń
  3. Ciasto wyszło pyszne,zresztą jak większość Twoich przepisów Edytko😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało. Poprawiam ciepło Honoratko i do zobaczenia mam nadzieję na kolejnym jakimś wyjeździe 😊

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowało. Poprawiam ciepło Honoratko i do zobaczenia mam nadzieję na kolejnym jakimś wyjeździe 😊

      Usuń