poniedziałek, 8 maja 2017

SUSHI Z CZARNEGO RYŻU I SZPARAGÓW (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Zwijanie sushi nie jest tym co najbardziej lubię robić w mojej kuchni. Jedzenie - jak najbardziej. Najlepiej takich napakowanych porem, szczypiorkiem, awokado, mango oraz ogórkiem. Takie sushi vege (bez pora się nie obejdzie).






Dzisiaj swój debiut ma trochę inna wersja tych zawijańców - spróbujemy sushi z czarnym ryżem.  Specjalnie trochę go rozgotowałam, aby był bardziej klejący. Zachęcam do takiego poeksperymentowania, wszak kuchnia to wspaniałe miejsce do tego typu działań. 
Przygotowanie sushi zajmuje dłuższą chwilę, ale naprawdę warto spędzić ten czas w kuchni. 


Już wkrótce pojawi się na blogu pierwszy cykl. Będę polecała książki kucharskie wegańskie i wegetariańskie których w ostatnim roku jest ogromny wysyp. Pytacie mnie czasem w mailu którą z nich warto kupić, dlatego zdecydowałam się co piątek pokazywać jedną potrawę z wybranej książki i krótko ją omówić (książkę nie potrawę). Myślę że pierwszy wpis pojawi się już w maju - wyglądajcie zatem.







SUSHI Z CZARNEGO RYŻU I SZPARAGÓW

4 płatki nori
200g czarnego ryżu dobrze wypłukanego 
1/2 pęczka szparagów (250g)
szczypiorek - kilka sztuk
1 mango pokrojone na paski
1 awokado 
1 marchewka pokrojona w bardzo cienkie paski
1 żółta papryka pokrojona w bardzo cienkie paski
1 ząbek czosnku
kawałek pora pokrojonego na cienkie paski
sałata - 4 duże listki
ulubione kiełki (u mnie z groszku)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
czarny pieprz, kolendra i chilli
ocet ryżowy 4 łyżki (możecie pominąć)
sos sojowy
1/2 łyżeczki ksylitolu (możecie pominąć)
mata do zawijania sushi 
wasabi
marynowany imbir

1. Ryż zalewam dwoma szklankami wody, dodaje 1/2 łyżeczki soli i zagotowuje. Przykrywam szczelnie i zostawiam na małym ogniu przez dość długi czas-do momentu aż będzie lekko rozgotowany. Studzę go.

2. Piekarnik rozgrzewam do 180C na funkcji termoobiegu, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej szparagi (wcześniej odłamuję zdrewniałe końcówki), polewam je oliwą i posypuję obficie czarnym pieprzem, kolendra i chilli - mieszam te wszystkie zioła w młynku i używam zmielonych. Szparagi piekę 20 minut. Jeśli macie szparagi bardzo cienkie to zajrzyjcie do nich po 15 minutach.
3. W jednej misce przygotowuję pastę z awokado: awokado rozgniatam widelcem solę, pieprzę i dodaję do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. W drugiej misce mieszam ocet ryżowy z 2 łyżkami sosu sojowego i z ksylitolem - ryż mieszam z tym sosem, czasem dodaję do niego tylko sos sojowy.
4. Na macie układam arkusz nori, czarny ryż (daję dosyć cienką warstwę) potem kolejno: sałatę, pastę z awokado, 2-3 szczypiorki, kawałek mango, trochę pora, paprykę, marchewkę, kiełki i szparagi. Zawijam wszystko dosyć ciasno i odkładam aby odpoczęło zwiniętym miejscem do dołu.
5. Kroję rolki na kawałki i podaję z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz