środa, 16 kwietnia 2014

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY I PIECZAREK


Bardzo lubię soczewicę i  wkrótce pojawi się ona jako główna bohaterka kilku dań. W ślad, za zupą z czerwonej soczewicy, którą możecie ugotować zaglądając tu:http://przyzielonymstole.blogspot.com/2014/04/zupa-z-czerwonej-soczewicy.html zagościła na zielonym stole zupa z jej siostry - pysznej zielonej soczewicy. Gotowałam ją razem z morskim wodorostem kombu (który na koniec wyjęłam). Zawiera on bardzo dużo składników mineralnych. Zupa jest treściwa i stanowi samodzielne danie obiadowe. Doskonale nadaje się, aby zapakować ją do lunchboxa i zabrać do pracy.




ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY I PIECZAREK

3/4 szklanki zielonej soczewicy
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
8-10 pieczarek
pomidory w puszcze lub 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól (u mnie himalajska)
pieprz
natka pietruszki lub kolendra
olej kokosowy do smażenia
kombu (opcja)


Soczewicę zalewam letnią wodą na czas przygotowywania innych warzyw. Pieczarki myję bardzo dokładnie i osuszam. Przesmażam na niewielkiej ilości oleju kokosowego i wkładam do garnka, w którym będzie gotowała się zupa. Paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę, szybko przesmażam i dokładam do pieczarek. Dodaję pomidory, kombu i dokładnie wypłukaną soczewicę. Zalewam taką ilością wody, aby warzywa były przykryte i gotuję aż soczewica będzie miękka. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu posypuję obficie natką lub kolendrą. Bon appetit!

1 komentarz: