wtorek, 7 października 2014

GULASZ Z DYNI I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Ostatnio dynia króluje w naszej kuchni...
Dodaję ją dosłownie do wszystkiego, bo ma niewiele kalorii, a bardzo dużo witamin i minerałów. Sok wyciśnięty z dyni pozwala na pozbycie się pasożytów z organizmu. Te same właściwości mają pyszne dyniowe pestki, dlatego warto włączyć je do codziennego menu naszych dzieci (i naszego oczywiście). Jeśli się odchudzacie, to jest to warzywo dla WAS. Warto także wypróbować olej z pestek dyni. Jest niezwykle aromatyczny, gęsty o ciemnym zabarwieniu. Doda charakteru niejednej sałatce.
W daniu tym znajdziecie także kapustę pekińską, zupełnie niedocenianą w naszej kuchni. Można robić z niej pyszne sałatki, użyć do tego sushi, zamiast kapusty włoskiej, lub  włożyć ją do garnka pełnego jesiennych warzyw i krótko pogotować, aby wydobyć jej delikatnie słodki smak. W kapuście pekińskiej znajdziecie dużo beta-karotenu, oraz witaminy: A, B1, B2, C. Zjadając kapustę pekińską wzbogacimy nasz organizm o takie mikroelementy jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Pamiętajmy o tym, aby jeść ją jak najczęściej na surowo, oraz dodawać do zielonych soków i koktajli.
Gulasz dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.


GULASZ Z DYNI I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

1/2 małej dyni pokrojonej w kostkę - u mnie dynia bananowa (ale może to być każda inna dynia)
1 marchewka pokrojona w plasterki
1 pietruszka pokrojona w plasterki
1 cebula pokrojona w piórka
1/2 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w plastry
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 plasterki chili
1 cm imbiru startego na tarce
kminek 1 łyżeczka
kolendra 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
1 łyżka oleju kokosowego
1 kubek wody

1. Na patelni z grubym dnem rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję po kolei: kminek, kolendrę, imbir, chili i czosnek - chwilkę przesmażam uważając, aby przyprawy się nie przypaliły.

2. Dodaję dynię, marchewkę, pietruszkę, cebulę i smażę 3 minuty. Zalewam ciepłą wodą, dodaję kurkumę i gotuję, aż warzywa będą prawie miękkie. Na sam koniec dokładam kapustę pekińską, solę i doprawiam. Podaję jako samodzielne danie. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Można cebulę zamienić na por? Mam dużo pora, ale brakuje mi inspiracji... może coś podpowiesz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne! Często używam pora do przygotowania gulaszu warzywnego. Możesz też zrobić pyszną zapiekanke z pora i ziemniaków pokrojonych w talarki. Przypraw wszystko gałka muszkatołowa:)

    OdpowiedzUsuń