Serek z migdałów przygotowuję na dwa sposoby. Gdy robię mleko migdałowe, to używam do jego produkcji wytłoczyn które pozostają, a szkoda mi ich wyrzucić. Miksuje je dokładnie z mlekiem roślinnym i odrobiną soku z cytryny. Dodaję łyżkę słodu i zajadamy się pysznym serkiem.
Czasem robię go z namoczonych i obranych migdałów, jest wtedy tłustszy i bardziej kremowy od tego z wytłoczyn, ale tak samo pyszny! Tym razem dodałam do niego czosnek, cebulkę czerwoną, szczypior i suszone pomidory. Zawinęłam wszystko w paski zapieczonej cukinii. Jeśli zdążycie to przygotujcie taką przekąskę na sylwestrową zabawę. Jest naprawdę pyszna!
ROLADKI Z CUKINII Z SERKIEM MIGDAŁOWYM
200 g migdałów namoczonych na noc w letniej wodzie i obranych ze skórki
3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, takiej jaką lubisz)
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
pęczek szczypiorku, pokrojony dość drobno
2 cukinie
odrobina oliwy
1. Migdały, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek miksuję na gładką pastę. Przekładam do salaterki i mieszam dokładnie ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami.
Do tego twarożku możecie dodać takie przyprawy jakie lubicie najbardziej. Doskonale smakuje z czarnuszka i kuminem, oraz z różnymi świeżymi ziołami. Zachęcam do eksperymentowania.
2. Piekarnik nagrzewam do 180C. Cukinię myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję delikatnie oliwą i piekę 9 minut.
Po wystudzeniu smaruję je serkiem i zawijam.
2. Piekarnik nagrzewam do 180C. Cukinię myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję delikatnie oliwą i piekę 9 minut.
Po wystudzeniu smaruję je serkiem i zawijam.
Ale fajny blog , dopisałam sobie do listy blogowej swojej
OdpowiedzUsuńna Kuchni Alicji , pozdrawiam
Dziękuję. Zapraszam do zagladania i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle pychotka:)
OdpowiedzUsuńwoow! super, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń