czwartek, 23 kwietnia 2015

AKSAMITNA ZUPA KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW I BATATA

Zatrzymaj się na chwilę w  kuchni, powoli otwórz lodówkę, wyjmij kiszone ogórki, cebulę, batata. Pokrój warzywa w kostkę, obierz czosnek. Nie spiesz się, gotujesz zupę dla tych których kochasz. Niech jej prosty smak powie im o tym, co najważniejsze.



AKSAMITNA ZUPA KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW I BATATA
- zupa dla DOMINIKI:)
-jeśli nie masz batata, weź marchewkę

4 średnie kiszone ogórki pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1  mały batat pokrojony w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
3 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 szczypty kminku
czarny pieprz
mleko kokosowe
oliwa z oliwek
1 litr wody

1. Pokrojone warzywa podsmażam na oliwie, dodaję listki laurowe, ziele, kminek i smażę wszystko przez pięć minut.

2. Zalewam wodą i gotuję 15 minut. Wyciągam listki laurowe i ziele angielskie, a zupkę miksuję.

3. Podaję posypaną kminkiem i czarnym pieprzem z kromką domowego chleba, lub z kleksem z mleka kokosowego. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Świetna zupka:-). Niestety nie miałam batatów ale z ziemniakami tez była ok.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - kiszone ogórki też podsmażać, czy tylko cebulę z batatem ?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem co robie źle ale dwa razy wyszło mi całkowicie niejadalne

    OdpowiedzUsuń