Zatrzymaj się na chwilę w kuchni, powoli otwórz lodówkę, wyjmij kiszone ogórki, cebulę, batata. Pokrój warzywa w kostkę, obierz czosnek. Nie spiesz się, gotujesz zupę dla tych których kochasz. Niech jej prosty smak powie im o tym, co najważniejsze.
AKSAMITNA ZUPA KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW I BATATA
- zupa dla DOMINIKI:)
-jeśli nie masz batata, weź marchewkę
-jeśli nie masz batata, weź marchewkę
4 średnie kiszone ogórki pokrojone w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 mały batat pokrojony w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
3 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 szczypty kminku
czarny pieprz
mleko kokosowe
oliwa z oliwek
1 litr wody
1. Pokrojone warzywa podsmażam na oliwie, dodaję listki laurowe, ziele, kminek i smażę wszystko przez pięć minut.
2. Zalewam wodą i gotuję 15 minut. Wyciągam listki laurowe i ziele angielskie, a zupkę miksuję.
3. Podaję posypaną kminkiem i czarnym pieprzem z kromką domowego chleba, lub z kleksem z mleka kokosowego. Smacznego.
1. Pokrojone warzywa podsmażam na oliwie, dodaję listki laurowe, ziele, kminek i smażę wszystko przez pięć minut.
2. Zalewam wodą i gotuję 15 minut. Wyciągam listki laurowe i ziele angielskie, a zupkę miksuję.
3. Podaję posypaną kminkiem i czarnym pieprzem z kromką domowego chleba, lub z kleksem z mleka kokosowego. Smacznego.
Świetna zupka:-). Niestety nie miałam batatów ale z ziemniakami tez była ok.Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała. Pozdrawiam:) ED
OdpowiedzUsuńMam pytanie - kiszone ogórki też podsmażać, czy tylko cebulę z batatem ?
OdpowiedzUsuńPysilia podsmażyć trzeba wszystkie warzywa. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńPysilia podsmażyć trzeba wszystkie warzywa. Pozdrawiam serdecznie 😊
Usuńnie wiem co robie źle ale dwa razy wyszło mi całkowicie niejadalne
OdpowiedzUsuń