niedziela, 24 września 2017

ZUPA RYŻOWA Z KURKAMI

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Doskonale nadają się do sosów, tart, nadzienia do pierogów i naleśników. U nas lądują ostatnio w zupach, ponieważ dzieci właśnie w takiej formie lubią je najbardziej.

Dzisiejsza zupa to przepyszne połączenie ryżanki z aromatycznymi kurkami. Jest banalnie prosta i nie trzeba mieć żadnych wyjątkowych umiejętności do tego, aby samemu taką zupkę ugotować. 


Pamiętajcie, że zupa jest doskonałym posiłkiem nie tylko obiadowym. Warto zajadać zupy na śniadanie, szczególnie teraz gdy deszcz nie raz wita nas z samego rana.




ZUPA RYŻOWA Z KURKAMI

4 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 por pokrojony w półplasterki
200 g kurek umytych i osuszonych
1/2 szklanki brązowego ryżu (namoczonego przez noc a potem wypłukanego)
1 duża marchewka starta na tarce
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3-4 kuleczki jałowca
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka czubrycy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do posypania zupy

1. Oliwę z oliwek rozgrzewam i podsmażam przez chwilę przyprawy (oprócz czosnku), dodaję ziemniaki, pora i ryż. Duszę przez chwilkę mieszając. Dolewam wodę (tyle, aby warzywa były przykryte + 1-2 szklanki). Gotuję zupę przez 10 minut. Dodaję kurki i gotuję wszystko do miękkości. Na koniec doprawiam jeszcze czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i solą do smaku.

2. Posypuję obficie zupę natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz