środa, 10 sierpnia 2016

POMIDOROWA ZUPA Z CUKINII Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

Gotowanie zup to ogromna przyjemność i wielka niewiadoma (przynajmniej w mojej kuchni), zazwyczaj nie wiem jaki smak uzyskam na sam koniec, dzieje się tak nawet wtedy, gdy korzystam ze sprawdzonej receptury.
W dzisiejszej cukiniowej wylądował pyszny, soczysty pomidor malinowy, który całkowicie ją przemienił, nadał jej charakteru i sprawił, że stała się ona jedną z moich ulubionych zup.
O tym, że uwielbiam cukinię pisałam już kilka razy, a w tej zupie jest ona prawdziwą mistrzynią smaku, szczególnie w towarzystwie pana ziemniaczka upieczonego z odrobiną aromatycznej przyprawy i z kilkoma kropelkami oliwy z oliwek.
Zupa - nie to nie zupa, to uczta doskonała.



POMIDOROWA ZUPA Z CUKINII Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

2  średniej wielkości cukinie obrane i pozbawione pestek nasiennych i pokrojone w kostkę (nie więcej niż 350g)
1 bardzo duży pomidor malinowy, albo dwa mniejsze, sparzony i obrany ze skórki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
6-7 gałązek natki pietruszki, bez ogonków
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 cm imbiru starty na tarce
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju kokosowego 
1, 5 szklanki wody

1. Rozgrzewam olej kokosowy, dodaję przyprawy i delikatnie podsmażam, dodaję cebulę, czosnek i cukinię i smażę jeszcze chwilkę. Na koniec dokładam pomidora i dolewam wodę. Wszystko delikatnie solę i gotuję pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dokładam natkę pietruszki i gotuję minutę.

2. Zupę miksuję i podaję z pieczonymi ziemniakami, posypaną szczypiorkiem.

PIECZONE ZIEMNIAKI

4 ziemniaki ugotowane w łupinach, przestudzone i pokrojone na ćwiartki.
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki czubrycy czerwonej i tyle samo słodkiej papryki

1. Oliwę mieszam z przyprawami.

2. Piekarnik rozgrzewam do 190C na termoobiegu. Wykładam blachę do pieczenia papierem i układam na niej ziemniaki. Smaruję je oliwą i zapiekam aż będą chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz