środa, 20 września 2017

ROZGRZEWAJĄCA OWSIANKA ZE ŚLIWKĄ I GRUSZKĄ

Bardzo lubię jesień (już za chwilkę ją powitamy), moje wstawanie z kurami i powolne gotowanie jaglanki, owsianki, albo innych kasz. 
Zbieram kasztany, dostałam od przyjaciółki koszyk orzechów włoskich (orzechy, dynie i śliwki to zawsze dla mnie znak że nadeszła najwspanialsza pora roku), robię zielnik z synkiem, planuję grzybobranie - to wspaniałe jesienne aktywności.



Dzisiaj zapraszam na owsiankę, taką na gęsto. Jeśli wolicie rzadszą wersję to po prostu gotujcie ją trochę krócej. 

Można też zamiast wody dodać do owsianki mleka, wtedy jej smak będzie bardziej bogaty i słodszy.

Nie gotuję płatków owsianych codziennie bo nie wszyscy jadamy węglowodany na śniadanie i nie każdemu one służą, ale 2-3 razy w tygodniu owsianka lub jaglanka ląduje na naszym stole (zazwyczaj jesienią i zimą). 

Moją ulubioną wersją owsianki jest ta pieczona. Recepturę na nią znajdziecie tutaj. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pieczona owsianka to niebo w gębie!

Tej pachnącej cynamonem i kardamonem ze śliweczką, która jest bardzo zdrowa i sezonowa też trudno się oprzeć.

ROZGRZEWAJĄCA OWSIANKA ZE ŚLIWKĄ I GRUSZKĄ
- dla 2 osób
- zamiast wody można użyć do gotowania mleka roślinnego
- można owsiankę posypać prażonymi migdałami, orzechami, sezamem - tu nie ma ograniczeń
- jeśli owsianka ma być bez glutenu trzeba użyć certyfikowanych płatków owsianych

400ml wody
100g płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki cynamonu
3 strąki kardamonu
2-3 goździki
2 daktyle
szczypta soli

1/2 gruszki pokrojonej w kostkę
3-4 śliwki węgierki przekrojone na pół i pokrojone w paski
garść malin
kilka śliwek
pestki słonecznika
1 łyżeczka ulubionego płynnego słodu

1. Wodę doprowadzam do wrzenia dodaję wszystkie przyprawy, płatki, daktyle i owoce. Gotuję owsiankę na wolnym ogniu, aż cały płyn wyparuje (mieszam w trakcie gotowania)
2. Przekładam do 2 miseczek i dekoruję śliwkami i malinami. Obficie posypuję pestkami słonecznika.
Każdą porcję owsianki można polać łyżeczką ulubionego słodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz