Bardzo lubię wymyślać wszelkiego rodzaju pasty, które zjadamy potem z chlebem domowego wypieku, lub z warzywami. Możecie zawinąć tą pastę w liście sałaty lub zabrać do pracy razem z tymi zielonymi naleśnikami. Tym razem cieciorkę połączyłam z pieczonymi warzywami. Wyszła aksamitna pasta o lekko słodkim smaku. Doskonała z ogórkiem i pieczonym burakiem.
CIECIORKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI - PASTA
zazwyczaj piekę dużą blachę różnych warzyw, które nadają się potem do przygotowania past, zup, lub jako dodatek do sałatek, oraz zamiennik wędliny i sera na chleb
Na tą pastę potrzebujecie:
1 kubek ugotowanej cieciorki
garść natki pietruszki
1/2 małej dyni (u mnie piżmowa), lub 1 nieduży batat (słodki ziemniak)
2 cebule
1 pietruszka
1/2 słoika suszonych pomidorów razem z oliwą
sól
pieprz
papryka słodka - 1 płaska łyżeczka, lub więcej jeśli lubisz
kurkuma - pół łyżeczki
1. Warzywa myję, cebulę obieram i kroję na pół. Układam na blaszce i piekę w 180C przez 40 minut. Oszczędzam energię i nie lubię włączać piekarnika do upieczenia tylko kilku warzyw, więc zawsze dokładam do pieczenia buraki z których przygotowuję potem sałatkę lub zupę.
2. Upieczone i wystudzone warzywa obieram ze skórki i miksuję z resztą składników na gładką pastę. Doprawiam, solę i jeszcze raz miksuję. Smacznego