poniedziałek, 24 listopada 2014

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Kotlety, krokiety ,ciasta, pasztety...i wiele innych pysznych potraw przygotujecie z kaszy jaglanej. Na Zielonym Stole pojawiły się dzisiaj kotlety, a w zasadzie małe kotleciki, takie na dwa kęsy. Polane aromatycznym sosem jogurtowo czosnkowym...



KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ
- do doprawienia kotletów można użyć ulubionych przypraw
 
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki lub koperku
1-2 jajka
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki lub papryki wędzonej
1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
kilka łyżek mąki z ciecierzycy do obtoczenia kotletów
kilka łyżek masła sklarowanego do podduszenia warzyw i usmażenia kotletów

1. Marchewkę ścieram na dużych oczkach tarki, a cebulę kroję w kostkę. Warzywa duszę przez 2 minuty. Po tym czasie dodaję do nich curry, czosnek i słodką paprykę. Duszę jeszcze krótką chwilę i odstawiam do wystygnięcia.

2. Natkę myję i drobno kroję.

3. Do miski wkładam: ugotowaną kaszę jaglaną, warzywa, natkę i jajka. Wszystko mieszam dokładnie, solę i doprawiam do smaku. Formuję kotlety, obtaczam je delikatnie w mące z ciecierzycy i smażę. Kotlety układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podaję z sosem z jogurtu sojowego, cebulki i czosnku. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł! Chyba zrobię podobne, ale spróbuję "przemycić" w kotlecikach zalegające w lodówce brokuły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuły bardzo dobrze przemycaja się w tego typu kotletach:) Pozdrawiam

      Usuń