niedziela, 16 października 2016

BUŁKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z KASZĄ GRYCZANĄ, JAGLANĄ I MIGDAŁAMI

W zeszłą sobotę miałam ogromną przyjemność prowadzić warsztaty dla wrocławskiej Fundacji Tobiaszki w ramach akcji: "Karłowice Gotują". 
Był to cudowny czas, gdzie wiek i umiejętności kulinarne nie miały zupełnie znaczenia. Na warsztatach  Seniorzy przygotowywali posiłki roślinne z wnukami - pracowali bardzo zgodnie, wspólnie odmierzając wszystkie produkty.
Cieszę się że i Seniorów dało się zaskoczyć kilkoma nowymi smakami.
Dzieci zajmowały się lepieniem trufli, próbowały mleka z kokosa i ze smakiem zajadały wegańskie burgery posmarowane pastą ze słonecznika, zamknięte w pysznej bułce. 

Dzisiaj właśnie na tych bułkach chciałabym skupić Waszą uwagę. 


Są pyszne i jak mówi autorka przepisu Pani Bożena Żak-Cyran można je jeść jeszcze ciepłe.
Jeśli macie ochotę rozpocząć przygodę z pieczeniem, to warto wystartować od tej receptury. Jest bardzo prosta, a małe rączki dzieci poradzą sobie z wyrabianiem ciasta. Przemycamy w nich kaszę jaglaną i gryczaną oraz ziarna dyni i słonecznika.

Nie bójmy się chwilowego kuchennego bałaganu i fruwającej mąki. To że zaszczepimy naszym dzieciom nawyk przygotowywania posiłków w domu będzie bardzo cenne w dzisiejszym świecie śmieciowego jedzenia. 

Poniżej podaję przepis z moimi niewielkimi modyfikacjami. 

BUŁKI ORKISZOWE
- z podanego przepisu wychodzi 15 bułek

8 migdałów
2 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznik
2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie powyższe składniki miksuję na mąkę i dodaję:

600g mąki orkiszowej z pełnego przemiału drobno mielonej
1/2 łyżeczki słodu
30g drożdży
400ml lekko ciepłej wody 
4-5 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżkę soli himalajskiej

1. Wszystkie składniki wyrabiam na elastyczne ciasto.
2. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
3. Formuję równe bułeczki, układam je na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia.
4. Piekę w180C, aż będą rumiane.


11 komentarzy:

  1. Mam pytanie a propos miksowania twardych składników- chodzi o ich zmielenie do konsystencji mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką inną mąka bezglutenową można zastąpić mąkę orkiszową?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Jak wypróbuję bułki z opcją bezglutenową to dam znać. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Nie wiem. Jak wypróbuję bułki z opcją bezglutenową to dam znać. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. czy można zastąpić drożdże zakwasem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że tak. Często robię bułeczki żytnia na zakwasie które pięknie rosną.

      Usuń
    2. Wydaje mi się że tak. Często robię bułeczki żytnia na zakwasie które pięknie rosną.

      Usuń
  4. Co można użyć zamiast słodu?

    OdpowiedzUsuń