sobota, 14 czerwca 2014

KRAKERSY BARDZO CHRUPIĄCE - BEZGLUTENOWE


Doskonałe krakersy, które śmiało możecie zjadać jako zamiennik pieczywa. Bardzo odżywcze, ponieważ zostały przygotowane z pestek i ziarenek, które kryją w sobie bombę witaminową.









KRAKERSY BARDZO CHRUPIĄCE - BEZGLUTENOWE
przepis pochodzi z cudownej książki: The Green Kitchen i jest autorstwa Davida Frenkiela & Luise Vindahl

60 g pestek słonecznika
60 g ziarenek sezamu
40 g siemienia lnianego
60 g ziaren konopii ( ja zamieniłam na siemię lniane)
100 g mąki z amarantusa
1 i pół łyżeczki soli (płaskiej łyżeczki)
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z pomarańczy (wyciśniętego, nie z kartonu!)
1 łyżeczka ulubionego słodu
300 ml wody


1. Najpierw nagrzewam piekarnik do 150C.

2. Pestki słonecznika, sezam i siemię mieszam dokładnie. 1/4 mieszanki przekładam do miseczki (posypię nią krakersy przed upieczeniem). Do reszty dodaję mąkę z amarantusa, sól,oliwę i 300 ml wody. Mieszam dokładnie.

3. Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układam papier do pieczenia. Delikatnie smaruję oliwą. Rozkładam równomiernie powstałe ciasto. Wyrównuję, aby wszędzie było takiej samej grubości. Posypuję ziarnami (tymi, które na początku odłożyłam). Od siebie dosypałam jeszcze na wierzch odrobinę czarnego sezamu.

4. Piekę 25 minut. Potem wystawiam blachę i nasączam krakersy mieszaniną słodu i soku z pomarańczy (robię to pędzelkiem). Kroję je w kwadraty i ponownie piekę 25 minut.

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie dodajemy oliwe? do ciasta czy smarujemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Oliwę dodajemy do ciasta i odrobinę zostawiamy do posmarowania papieru.

    OdpowiedzUsuń