środa, 11 czerwca 2014

MŁODA KAPUSTA I TEMPEH

Nareszcie jest! Młoda kapusta! Pyszna i chrupiąca w sałatkach. Niezwykle zdrowa w kiszonkach (ja robię te jednodniowe). I gotowana z koprem.

Ilość schorzeń na które kapusta pomaga jest dość długa. Jeśli boli was gardło to płuczcie je sokiem ze świeżej kapusty. Jeśli dokucza wam trądzik - sok ze świeżej kapusty jako okład sprawdzi się doskonale. Dziecko ma siniaka (moje często mają!) - kilka liści kapusty lekko pościskajcie, nasączcie oliwą i zróbcie kompres kilka razy dziennie. Dokuczają wam zaparcia - pijcie 2 szklanki soku z kapusty dziennie. Wszelkiego rodzaju ukąszenia masujemy liściem kapusty i stosujemy go w formie okładu. Pomaga jeszcze na wiele innych rzeczy, ale o tym przy kolejnym kapuścianym wpisie. Dzisiaj zapraszam na pyszną kapustę ugotowaną z marchewką i tempehem.


MŁODA KAPUSTA I TEMPEH

główka młodej kapusty
3 średnie marchewki
tempeh - 1 kostka
1 pęczek kopru
1 puszka pomidorów (lub 3 duże pomidory , sparzone i obrane ze skóry)
5 ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
3 goździki
szczypta kurkumy
sól
pieprz

1. Kapustę myję bardzo dokładnie i kroję. Wkładam do miski, dodaję łyżkę soli i wygniatam.

2. Przekładam ją do garnka zalewam 2 szklankami wody, dodaję pieprz w ziarnach, 2 listki laurowe, 3 goździki i gotuję.

3. Marchewkę myję i kroję w półplasterki a potem dodaję ją do kapusty razem z pomidorami (jeśli dodajecie świeże pomidory to pokrójcie je na małe kawałki).

4. Gotuję aż kapusta będzie miękka (tak ok 40 minut). Na koniec dodaję cały duży pęczek drobno posiekanego kopru oraz tempeh pokrojony w kosteczkę. Gotuję jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły i dodaję kurkumę, sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz