środa, 11 czerwca 2014

PASTA Z LIŚCI RZODKIEWKI I TRUSKAWEK

Czy wiecie, że istnieje duża różnica między zielonymi liśćmi i warzywami, nawet jeśli zbiera się je z tej samej rośliny. Weźmy pod lupę na przykład taką rzodkiewkę: ze smakiem chrupiemy piękne i czerwone kulki, a liście wydają nam się zupełnie nieatrakcyjne. I tu czeka na nas niespodzianka, ponieważ są one zdrowsze niż korzeń.
Co odpowiedzielibyście na pytanie: co ma więcej wit C - cytryna czy liście rzodkiewki? Pewnie duża większość powiedziałaby, że cytryna. Okazuję się, że liście rzodkiewki zawierają jej dwa razy więcej. Są też bogatym źródłem wapnia, fosforu i żelaza.
W smaku są gorzkawo - ostre dlatego postanowiłam połączyć je z truskawkami. Zapraszam na pyszne pseudo pesto, którego możecie używać jako smarowidła na kanapki, ale sprawdzi się też doskonale w połączeniu z makaronem jako danie obiadowe. Nie zapomnijcie zrobić sałatki do obiadu - tym razem już z korzenia:)




PASTA Z LIŚCI RZODKIEWKI I TRUSKAWEK

1 pęczek liści rzodkiewki
3 gałązki kopru
6 pomidorów suszonych
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
3 duże truskawki
sól
pieprz

1. Pestki słonecznika i nerkowce namaczam na chwilę w ciepłej wodzie.

2. Myję dokładnie liście rzodkiewki oraz koper i osuszam.

3. Odsączone pestki i orzechy oraz resztę składników wkładam do maszyny miksującej i mielę na pastę (ja nie mielę na zupełnie gładko).

4. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe i odważne połączenie. Nie wiedziałam, że liście też są jadalne :)

    OdpowiedzUsuń