Ta pyszna szarlotka, pachnąca cynamonem podbiła nasze serca...
Zastanawialiśmy się ostatnio ze znajomymi, czy można zrobić ciasto na kruchą szarlotkę bez jajek, mąki pszennej, cukru i proszku do pieczenia. Można!!! Szarlotka owsiana ma doskonały smak, więc bardzo zachęcam, abyście wypróbowali ten przepis. U mnie dopiero 3 szarlotka doczekała się sesji zdjęciowej:)
Zastanawialiśmy się ostatnio ze znajomymi, czy można zrobić ciasto na kruchą szarlotkę bez jajek, mąki pszennej, cukru i proszku do pieczenia. Można!!! Szarlotka owsiana ma doskonały smak, więc bardzo zachęcam, abyście wypróbowali ten przepis. U mnie dopiero 3 szarlotka doczekała się sesji zdjęciowej:)
SZARLOTKA OWSIANA
NA SPÓD:
na małą tortownicę
250 g płatków owsianych ( jeśli jest taka potrzeba, certyfikowanych)
50 g mąki z brązowego ryżu (jeśli nie macie - zmielcie ryż w młynku), możecie też użyć mielonych migdałów, lub orzechów laskowych
150 g oleju kokosowego
6 łyżek syropu klonowego
szczypta soli
1. 100 g płatków mielę na mąkę, przesypuję do miski. Dodaję resztę płatków i mąkę ryżową i rozpuszczony olej kokosowy Dodaję syrop klonowy i zagniatam wszystko szybko, tak aby powstało takie ciasto jak na kruszonkę. Dzielę ciasto na pół. Blaszkę smaruję masłem i wyklejam dokładnie ciastem boki i spód. Ciasto dociskam do blaszki. Zapiekam 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
NADZIENIE JABŁKOWE:
5 dużych jabłek
cynamon
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
syrop klonowy do dosłodzenia jabłek (ja nie dosładzam)
1. Jabłka obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach. Dolewam do nich pół kubka wody i dosypuję 2 łyżeczki cynamonu. Duszę 15 minut. Skrobię mieszam z kilkoma łyżkami wody i dodaję do jabłek. Gotuję jeszcze chwilkę.
2. Jabłka wykładam na podpieczony spód, posypuję po wierzchu resztą ciasta i zapiekam 30 minut w 180C. Kroję po wystudzeniu. Smacznego.
no szarlotka to dla mnie hit :) wciągnęłabym cała blachę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
OdpowiedzUsuńmała tortownica to jaka?
OdpowiedzUsuń21cm
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyśmienita i jaka błyskawiczna !! Właśnie piekę 2 raz z podwójnej porcji (na blaszce) tym razem zmieliłam wszystkie płatki owsiane, zobaczymy co z tego wyjdzie... Edytko, robiłaś to ciasto z innymi owocami?
UsuńGosiu nie robiłam nigdy z innych owoców. Jak wypróbujesz to daj proszę znać jak wyszła. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszna! Naprawdę polecam ;)
OdpowiedzUsuńBeata cieszę się że Ci smakowała. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńa jaki olej można dać zamiast kokosowego?
OdpowiedzUsuńDominika ja zawsze robię tą szarlotkę z olejem kokosowym. Możesz użyć oleju ryżowego albo z pestek winogron. Pozdrawiam ciepło.
UsuńDominika ja zawsze robię tą szarlotkę z olejem kokosowym. Możesz użyć oleju ryżowego albo z pestek winogron. Pozdrawiam ciepło.
UsuńNajlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Pycha :-))))))
OdpowiedzUsuńSuper!!!
UsuńSuper!!!
UsuńUwielbiam ten przepis! Taka uniwersalna tarta do wszystkich owoców! Ze śliwkami to u mnie hit!!! Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńEwa dokładnie ☺ to bardzo uniwersalny przepis. Ja już czekam na rabarbar☺ Pozdrawiam serdecznie
UsuńEwa dokładnie ☺ to bardzo uniwersalny przepis. Ja już czekam na rabarbar☺ Pozdrawiam serdecznie
UsuńCzy zamiast syropu klonowego można użyć miodu?
OdpowiedzUsuńMożna dodać ulubiony słód. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń