Kalafior czekał już w lodówce, abym się nad nim wreszcie zlitowała, więc postanowiłam zatopić go w aromatycznym sosie o pięknym kolorze. Do przygotowania tego dania zamiast kalafiora możecie użyć innych warzyw: ziemniaków lub cukinii. Myślę, że ich mieszanka też nieźle się sprawdzi. Pod koniec gotowania do dania możecie sypnąć jeszcze garść lub dwie zielonego groszku. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna i doskonale psuje do niej brązowy ryż, jaglanka a nawet pajda domowego chleba.
KALAFIOR W AROMATYCZNYCH PRZYPRAWACH
zestaw przypraw podpatrzyłam tutaj
1 duży kalafior, umyty i podzielony na małe różyczki
przyprawy do obtoczenia kalafiora:
1 cm startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka mąki z cieciorki lub innej bezglutenowej
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 duży por pokrojony w plastry por
kminek
sól
pieprz
600 ml wody
2 łyżki oleju kokosowego
1. Kalafiora podzielonego na różyczki wkładam do miski i zasypuję kurkumą, garam masalą, słodką papryką i mąką z cieciorki. Dodaję czosnek, mieszam dokładnie i odstawiam.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy i krótko smażę kminek, dodaję pora. Po minucie dokładam kalafiora i od razu zalewam go wodą. Dodaję pomidory i gotuję wszystko przez 15 minut. Na koniec wlewam mleko kokosowe, solę i dodaje odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Podaję z brązowym ryżem. Smacznego:)
Kalfior byl wysmienity!
OdpowiedzUsuńPrzyprawę garam masala robisz sama czy kupujesz gotową? Jeśli to pierwsze to poproszę o przepis, jak drugie-gdzie i jaką kupić, pytam ponieważ składy tej przyprawy różnią się. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKupuję garam masale lakshmi którą robią moi znajomi. Jest ona bardzo delikatna w smaku. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Można ją gdzieś kupić?
OdpowiedzUsuńMożna we Wrocławiu :)Myslę że moi znajomi też chętnie Ci ją wyślą. Najlepiej odezwij się do mnie mailowo:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń