niedziela, 29 listopada 2015

HERBATNIKI OWSIANE

Poszukiwanie przepisu na najlepsze owsiane herbatniki trwa. Ten jest już prawie idealny, dlatego doczekał się publikacji. Ciastka są po upieczeniu twarde, chrupiące, i delikatnie słodkie. Doskonale nadają się na drugie śniadanie.
Płatki i mąka owsiana są jednym z moich ulubionych produktów, których używam w słodkich recepturach. Na blogu znajdziecie już przepis na owsianą szarlotkę.
Różnorodność i dostępność mąk na sklepowych półkach jest ogromna (co bardzo mnie cieszy) i warto korzystać z tego bogactwa, nie skazując się na ciągłe używanie tylko mąki pszennej. Nie pozwólmy, aby nasze gotowanie było monotonne. W kuchni powinno się dziać, dlatego zachęcam do tworzenia własnych mącznych mieszanek do wypieków.









HERBATNIKI OWSIANE

500g płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 szklanka płatków owsianych w całości
1 szklanka ulubionych bakalii (u mnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, czekolada gorzka)
1/2 szklanki mąki ryżowej (i trochę do podsypania ciasta podczas wałkowania)
100 ml syropu klonowego, albo innego płynnego słodu (jeśli lubisz słodsze ciastka to daj trochę więcej)
1 banan
300ml bardzo ciepłej wody
2-3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
szczypta utartego kardamonu
opcjonalnie: gorzka czekolada do polania herbatników

1. Do kielicha maszyny miksującej wlewam gorącą wodę, dodaję olej kokosowy, banana, syrop klonowy i miksuje na gładką masę.

2. Do miski wkładam: zmielone płatki owsiane, płatki owsiane w całości, dodaję zmiksowane produkty i czekam aż wszystko ostygnie. Po wystudzeniu dodaję posiekane bakalie i mąkę ryżową. Wykładam wszystko ma stolnicę i delikatnie wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodaje jeszcze trochę mąki ryżowej.

3. Posypuję stolnicę mąką ryżową i wałuję cienki placek z którego wykrawam foremką, albo nożem prostokąty.

4. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem układam herbatniki i piekę je 20 minut. Czasem podaję polane czekoladą.


3 komentarze:

  1. Z checia bym zrobila te herbatniki. Tylko mam jedno pytanie,czy nie sa zbyt twarde? No i tr prostokaty to jakiej maja byc grubosci? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatniki są dość twarde, ale właśnie o takich myślałam tworząc tą recepture. Im cieńsze zrobisz tym bardziej kruche będą. Moje miały ok pół centymetra.
    Trzeba pamiętać aby te cieniutkie piec krócej niż 20 minut.

    OdpowiedzUsuń