niedziela, 22 czerwca 2014

KISIEL TRUSKAWKOWY Z KUZU

Pierwszy raz, z tą ciekawą rośliną KUZU zetknęłam się na wykładach Pani Bożeny Ryszawskiej, od której uczyłam się makrobiotyki. Kisiel truskawkowo-bananowy z kuzu jest lubiany przez moje dzieci, co niezmiernie mnie cieszy, ponieważ przygotowuje się go bardzo szybko i nie muszę go niczym dosładzać (w tej roli banan sprawdza się doskonale). W kisielku dzieciaki dostają porcję wapnia, żelaza i fosforu. Kuzu jest bezglutenowe i ma odczyn zasadowy (silnie odkwasza nasz organizm). Posiada też właściwości lecznicze: wspomaga odporność organizmu i trawienie, wzmacnia witalność, usuwa ogólne zmęczenie. Warto raz w tygodniu przygotować taki zdrowy deser dla całej rodziny:)






KISIEL TRUSKAWKOWY Z KUZU

1/2 kg truskawek
1 banan
1 łyżeczka kuzu na szklankę wody

1. Truskawki myję dokładnie i wkładam do garnka razem z bananem. Owoce zduszam, żeby puściły sok i zalewam 3 lub 4 szklankami wody ( w zależności od tego czy chcę mieć więcej płynu czy owoców w kisielu).

2. W miseczce w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczam kuzu, dając na każdą szklankę wody dodaną do kisielu 1 lub 2 łyżeczki kuzu (po zrobieniu pierwszego kisielku same będziecie wiedziały jaka gęstość odpowiada waszej rodzince). Wlewam rozpuszczone kuzu do truskawek i gotuję mieszając co jakiś czas, aby nie dopuścić do przypalenia. Jedzcie na zdrowie:)


2 komentarze:

  1. Edytko, brzmi zachęcająco, gdzie się kupuje kuzu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, kuzu kupuję w hali Tęcza - jest tam mały sklepik ze zdrową żywnością, który jest bardzo dobrze zaopatrzony:) Jest też sklepie zielarskim na ul. Kruczej

    OdpowiedzUsuń