niedziela, 18 września 2016

BROWNIE MARCHEWKOWO-MIGDAŁOWE Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW

Najlepsze ciasto świata to brownie, oczywiście dla mnie. Ty może wolisz szarlotkę, ale ja zdecydowanie zawsze wybiorę ciasto z czekoladą. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też to, że istnieje możliwość tworzenia wciąż nowych receptur. Tak naprawdę nie ma tu ograniczeń.  


Udało mi się z dobrym skutkiem przygotować już kilka wersji. Jest: brownie orzechowe, z batatów, z cukinii, brownie witariańskie, które jest delikatnie chrupiące  i brownie z kaszy jaglanej.


W tym cieście marchewka i migdały stworzyły połączenie idealne. 

Jako kremu użyłam tu twarożku z nerkowców. Jeśli macie ochotę zjeść podobny, ale w wytrawnej wersji to zapraszam po przepis tutaj. 
W recepturze podane są migdały, ale możecie je zastąpić nerkowcami, twarożek będzie wtedy bardziej gładki.

Ciekawa jestem które BROWNIE z tej pokaźnej listy smakuje Ci najbardziej? Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz w komentarzu. 
A może pieczesz jeszcze inne brownie? Koniecznie podziel się przepisem.

BROWNIE MARCHEWKOWO-MIGDAŁOWE Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW
- brownie pieczemy w średniej tortownicy lub innej blaszce, która odpowiada jej wymiarom, ciasto nie powinno być grube
- ciasto pieczemy 40 minut lub trochę dłużej - warto dotknąć je po 40 minutach i sprawdzić, czy już stężało
- kroimy po dokładnym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu
- zamiast kakao można użyć karobu

350g obranej, umytej i pokrojonej marchewki
200g migdałów
4 łyżki kakao
jabłko
80 ml oleju kokosowego
80 ml syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
3 łyżki dowolnego masła orzechowego lub masła z pestek słonecznika
szczypta soli

1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozgrzewam piekarnik do 180C. 
2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam migdały i miksuję na mąkę. Przesypuje je do miski.
3. Do blendera wkładam marchewkę i drobno miksuję. Można też zetrzeć ją na drobnych oczkach tarki.
Dokładam resztę składników i blenduję. Przekładam do foremki i piekę 40 minut lub chwilę dłużej.
4. Ciasto studzę, a dopiero po ostudzeniu dekoruję twarożkiem z nerkowców, czekoladą oraz ulubionym owocami.

NA TWAROŻEK Z NERKOWCÓW
200g orzechów nerkowca namoczonych na noc w ciepłej wodzie, a potem dokładnie odcedzonych
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
100 ml wody

NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu

1. Odcedzone nerkowce przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję. W trakcie miksowania dolewam syrop klonowy i 50 ml wody. Sprawdzam konsystencję twarożku, jeśli jest za gęsty to dodaję jeszcze trochę wody.

2. Przekładam twarożek na wystudzone ciasto, polewam rozpuszczoną czekolada i dekoruje ulubionymi owocami.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: stawiam na gaz garnek z niewielką ilością wody i zagotowuję ją. Na niego stawiam miskę z czekoladą i olejem kokosowym.

14 komentarzy:

  1. Wyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytaaaa! To jest arcydzieło, bez wazeliny. Bardzo lubię brownie, dotąd stosowałam tradycyjny przepis zamieniając składniki - było pyszne, ale ciężkie. To jest rewelacyjne w smaku i genialne w składzie, a na dodatek piękne - jestem absolutnie zachwycona, dziękuję 💚 Alicja Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych...A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych...A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Emma wypróbuj koniecznie. To bardzo konkretne w smaku brownie 😊

      Usuń
    2. Emma wypróbuj koniecznie. To bardzo konkretne w smaku brownie 😊

      Usuń
  4. Czy zamiast mielic migdały mogę to zastąpić np mąka kokosowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale będziesz musiała użyć trochę więcej płynów.

      Usuń
    2. Tak ale będziesz musiała użyć trochę więcej płynów.

      Usuń
  5. Właśnie się piecze..... ciekawa jestem efektu)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe. Ale zabawne było, kiedy mój mąż przyglądał się mojej pracy i krzywił się na wszystkie strony ( że niby marchewka, jabłko, olej kokosowy, itd... to nie może być dobre) A kiedy spróbował surowego ciasta, aż zamlaskał. Stwierdziliśmy, że smakuje jak batonik Baunty. Ciasto teraz siedzi w piekarniku i czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń