niedziela, 31 stycznia 2016

JAK ZROBIĆ PYSZNY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - BANALNIE PROSTY PRZEPIS

Jaglanka - jedna z najzdrowszych kasz, słusznie okrzyknięta ich królową. Nie lubiana przez wielu z nas. Często nie wiemy co z niej ugotować i w jaki sposób to zrobić.

Zazwyczaj po pierwszym zetknięciu z kaszą jaglaną mamy ochotę wyrzucić ją z kuchni, ponieważ smakuje nie tak, jak oczekiwaliśmy...i nie tak jak wszędzie i wszyscy opisują.

Jeśli i Twoje pierwsze spotkanie z jaglanką nie było zbyt pozytywne, to daj jej proszę drugą szansę...naprawdę warto!

Zanim ją ugotujesz, delikatnie upraż ziarenka, a potem dokładnie je wypłucz. Dzięki temu prostemu zabiegowi pozbędziesz się z niej goryczki. 

Ugotuj ją dodając na jedną szklankę kaszy, dwie szklanki płynu, a potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, nakryj przykrywką (nie mieszaj!) i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zestaw z ognia i pozwól jej jeszcze chwilę odpocząć:).

Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na budyń kakaowy, mam nadzieję, że dzięki jego aksamitnej konsystencji i wspaniałemu smakowi przekonasz się do kaszy jaglanej.
Jeśli nie lubisz czekolady, a masz ochotę na zdrowy słodycz z kaszą spróbuj kremu z mango i jaglanki - to ulubiony deser moich dzieci:)
 


 BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
- zamiast orzechów możesz użyć migdałów
- nie dodawaj kakao do gotowania kaszy, bo przypalisz garnek
- zamiast kakao możesz użyć karobu
- jeśli masz blender o słabej mocy to namocz orzechy na 4 godziny w mleku roślinnym lub w wodzie
- budyń można podawać na ciepło, albo zapakować go w słoiczki
 
1 szklanka uprażonej i opłukanej kaszy jaglanej
1 litr mleka roślinnego (u mnie ryżowe z wanilią)
1/2 łyżeczki kurkumy
10-15 daktyli
odrobina cukru kokosowego lub ulubionego słodu
1/2 szklanki orzechów (mogą być: nerkowce, brazylijskie, pekany, laskowe)
4 łyżki kakao 

1. Kaszę jaglaną zalewam 2 szklankami mleka. Dodaję daktyle i kurkumę. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam szczelnie, zmniejszam ogień do minimum i gotuje 15 minut.

2. Przekładam kaszę do kielicha maszyny miksującej, dodaję resztę mleka, słód, orzechy i blenduje wszystko na gładki budyń. Jeśli konsystencja jest jeszcze zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę mleka. Zazwyczaj zjadamy budyń posypany płatkami kokosowymi.

17 komentarzy:

  1. Kupiłam kaszę jaglaną i zastanawiałam się jak ją wykorzystać - uwielbiam słodkości więc wypróbuję! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę można wykorzystać na wiele sposobów. Ostatnio robiłam pasztet warzywny z kaszą. Pycha.

      Usuń
  2. Warto :)U nas w domu królują ostatnio budynie jaglane w różnych kombinacjach. Ostatnio jest nawet pomysł na masło jaglano-migdałowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity przepis! Po prostu kocham budynie jaglane :-). Super dobrane skladniki. Moje ulubione. Chetnie wypróbuje Twoj przepis :-).



    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam. Budyń warto wypróbować dodając różnego rodzaju orzechy. Daktyle też można zamienić na niesiarkowane morele. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny smak, dodałam banana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan doskonale dosładza i sprawia że budyń jest jeszcze bardziej kremowy:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Droga Edyto, jak dlugo jestes na diecie weganskiej? Czy suplementujesz moze B12 w jakis sposob?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli chodzi o B12 to zapraszam do obejrzenia wykładu dr Romana Pawlaka na stronie : siegnij po zdrowie.
    A odpowiadając na pytanie: nie jem produktów mięsnych od 20 lat. Okresowo suplementuje B12. Robię też badania kontrolne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można ten budyń dosłodzić czymś innym niż daktylami?

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubimy czekoladowy, ale z orzechami jeszcze u nas nie było:-) dziś wyprobujemy

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Dziękuję. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się przepis. Jutro kupię składniki i wypróbuję . Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Miaam.. chyba sie skuszę bo nawet mam składniki. Dziekuje za pomysł! Iga

    OdpowiedzUsuń