Jaglanka - jedna z najzdrowszych kasz, słusznie okrzyknięta ich królową. Nie lubiana przez wielu z nas. Często nie wiemy co z niej ugotować i w jaki sposób to zrobić.
Zazwyczaj po pierwszym zetknięciu z kaszą jaglaną mamy ochotę wyrzucić ją z kuchni, ponieważ smakuje nie tak, jak oczekiwaliśmy...i nie tak jak wszędzie i wszyscy opisują.
Jeśli i Twoje pierwsze spotkanie z jaglanką nie było zbyt pozytywne, to daj jej proszę drugą szansę...naprawdę warto!
Zanim ją ugotujesz, delikatnie upraż ziarenka, a potem dokładnie je wypłucz. Dzięki temu prostemu zabiegowi pozbędziesz się z niej goryczki.
Ugotuj ją dodając na jedną szklankę kaszy, dwie szklanki płynu, a potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, nakryj przykrywką (nie mieszaj!) i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zestaw z ognia i pozwól jej jeszcze chwilę odpocząć:).
Ugotuj ją dodając na jedną szklankę kaszy, dwie szklanki płynu, a potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, nakryj przykrywką (nie mieszaj!) i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie zestaw z ognia i pozwól jej jeszcze chwilę odpocząć:).
Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na budyń kakaowy, mam nadzieję, że dzięki jego aksamitnej konsystencji i wspaniałemu smakowi przekonasz się do kaszy jaglanej.
Jeśli nie lubisz czekolady, a masz ochotę na zdrowy słodycz z kaszą spróbuj kremu z mango i jaglanki - to ulubiony deser moich dzieci:)
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
- zamiast orzechów możesz użyć migdałów
- nie dodawaj kakao do gotowania kaszy, bo przypalisz garnek
- zamiast kakao możesz użyć karobu
- jeśli masz blender o słabej mocy to namocz orzechy na 4 godziny w mleku roślinnym lub w wodzie
- budyń można podawać na ciepło, albo zapakować go w słoiczki
1 szklanka uprażonej i opłukanej kaszy jaglanej
1 litr mleka roślinnego (u mnie ryżowe z wanilią)
1/2 łyżeczki kurkumy
10-15 daktyli
odrobina cukru kokosowego lub ulubionego słodu
1/2 szklanki orzechów (mogą być: nerkowce, brazylijskie, pekany, laskowe)
4 łyżki kakao
1. Kaszę jaglaną zalewam 2 szklankami mleka. Dodaję daktyle i kurkumę. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam szczelnie, zmniejszam ogień do minimum i gotuje 15 minut.
2. Przekładam kaszę do kielicha maszyny miksującej, dodaję resztę mleka, słód, orzechy i blenduje wszystko na gładki budyń. Jeśli konsystencja jest jeszcze zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę mleka. Zazwyczaj zjadamy budyń posypany płatkami kokosowymi.
Kupiłam kaszę jaglaną i zastanawiałam się jak ją wykorzystać - uwielbiam słodkości więc wypróbuję! :))
OdpowiedzUsuńKaszę można wykorzystać na wiele sposobów. Ostatnio robiłam pasztet warzywny z kaszą. Pycha.
UsuńWarto :)U nas w domu królują ostatnio budynie jaglane w różnych kombinacjach. Ostatnio jest nawet pomysł na masło jaglano-migdałowe:)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis! Po prostu kocham budynie jaglane :-). Super dobrane skladniki. Moje ulubione. Chetnie wypróbuje Twoj przepis :-).
OdpowiedzUsuńZapraszam. Budyń warto wypróbować dodając różnego rodzaju orzechy. Daktyle też można zamienić na niesiarkowane morele. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgenialny smak, dodałam banana :)
OdpowiedzUsuńBanan doskonale dosładza i sprawia że budyń jest jeszcze bardziej kremowy:) Pozdrawiam :)
UsuńDroga Edyto, jak dlugo jestes na diecie weganskiej? Czy suplementujesz moze B12 w jakis sposob?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o B12 to zapraszam do obejrzenia wykładu dr Romana Pawlaka na stronie : siegnij po zdrowie.
OdpowiedzUsuńA odpowiadając na pytanie: nie jem produktów mięsnych od 20 lat. Okresowo suplementuje B12. Robię też badania kontrolne.
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
UsuńCzy można ten budyń dosłodzić czymś innym niż daktylami?
OdpowiedzUsuńTak można swoim ulubionym słodem.
UsuńTak można swoim ulubionym słodem.
UsuńLubimy czekoladowy, ale z orzechami jeszcze u nas nie było:-) dziś wyprobujemy
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Dziękuję. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis. Jutro kupię składniki i wypróbuję . Dziękuję
OdpowiedzUsuńMiaam.. chyba sie skuszę bo nawet mam składniki. Dziekuje za pomysł! Iga
OdpowiedzUsuń