niedziela, 18 września 2016

BROWNIE MARCHEWKOWO-MIGDAŁOWE Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW

Najlepsze ciasto świata to brownie, oczywiście dla mnie. Ty może wolisz szarlotkę, ale ja zdecydowanie zawsze wybiorę ciasto z czekoladą. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też to, że istnieje możliwość tworzenia wciąż nowych receptur. Tak naprawdę nie ma tu ograniczeń.  


Udało mi się z dobrym skutkiem przygotować już kilka wersji. Jest: brownie orzechowe, z batatów, z cukinii, brownie witariańskie, które jest delikatnie chrupiące  i brownie z kaszy jaglanej.


W tym cieście marchewka i migdały stworzyły połączenie idealne. 

Jako kremu użyłam tu twarożku z nerkowców. Jeśli macie ochotę zjeść podobny, ale w wytrawnej wersji to zapraszam po przepis tutaj. 
W recepturze podane są migdały, ale możecie je zastąpić nerkowcami, twarożek będzie wtedy bardziej gładki.

Ciekawa jestem które BROWNIE z tej pokaźnej listy smakuje Ci najbardziej? Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz w komentarzu. 
A może pieczesz jeszcze inne brownie? Koniecznie podziel się przepisem.

BROWNIE MARCHEWKOWO-MIGDAŁOWE Z TWAROŻKIEM Z NERKOWCÓW
- brownie pieczemy w średniej tortownicy lub innej blaszce, która odpowiada jej wymiarom, ciasto nie powinno być grube
- ciasto pieczemy 40 minut lub trochę dłużej - warto dotknąć je po 40 minutach i sprawdzić, czy już stężało
- kroimy po dokładnym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu
- zamiast kakao można użyć karobu

350g obranej, umytej i pokrojonej marchewki
200g migdałów
4 łyżki kakao
jabłko
80 ml oleju kokosowego
80 ml syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
3 łyżki dowolnego masła orzechowego lub masła z pestek słonecznika
szczypta soli

1. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozgrzewam piekarnik do 180C. 
2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam migdały i miksuję na mąkę. Przesypuje je do miski.
3. Do blendera wkładam marchewkę i drobno miksuję. Można też zetrzeć ją na drobnych oczkach tarki.
Dokładam resztę składników i blenduję. Przekładam do foremki i piekę 40 minut lub chwilę dłużej.
4. Ciasto studzę, a dopiero po ostudzeniu dekoruję twarożkiem z nerkowców, czekoladą oraz ulubionym owocami.

NA TWAROŻEK Z NERKOWCÓW
200g orzechów nerkowca namoczonych na noc w ciepłej wodzie, a potem dokładnie odcedzonych
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
100 ml wody

NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta cynamonu

1. Odcedzone nerkowce przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuję. W trakcie miksowania dolewam syrop klonowy i 50 ml wody. Sprawdzam konsystencję twarożku, jeśli jest za gęsty to dodaję jeszcze trochę wody.

2. Przekładam twarożek na wystudzone ciasto, polewam rozpuszczoną czekolada i dekoruje ulubionymi owocami.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej: stawiam na gaz garnek z niewielką ilością wody i zagotowuję ją. Na niego stawiam miskę z czekoladą i olejem kokosowym.

14 komentarzy:

  1. Wyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytaaaa! To jest arcydzieło, bez wazeliny. Bardzo lubię brownie, dotąd stosowałam tradycyjny przepis zamieniając składniki - było pyszne, ale ciężkie. To jest rewelacyjne w smaku i genialne w składzie, a na dodatek piękne - jestem absolutnie zachwycona, dziękuję 💚 Alicja Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych...A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Alicjo dziękuję. Ten smak jest jednym z moich ulubionych...A serek z nerkowców to wspaniały dodatek do brownie. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Czy zamiast mielic migdały mogę to zastąpić np mąka kokosowa ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się piecze..... ciekawa jestem efektu)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe. Ale zabawne było, kiedy mój mąż przyglądał się mojej pracy i krzywił się na wszystkie strony ( że niby marchewka, jabłko, olej kokosowy, itd... to nie może być dobre) A kiedy spróbował surowego ciasta, aż zamlaskał. Stwierdziliśmy, że smakuje jak batonik Baunty. Ciasto teraz siedzi w piekarniku i czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń