wtorek, 20 stycznia 2015

BROWNIE ORZECHOWE

Brownie to ciasto typowo amerykańskie, a jego nazwa pochodzi od  pięknego, brązowego koloru. 
Dla mnie połączenie czekolady i orzechów tworzy doskonałą harmonię smaków. Wystarczy dolać chlust roślinnego mleka, dodać odrobinę słodu i zmiksować, aby za chwilę z piekarnika roznosił się po całym domu cudny, czekoladowo-orzechowy  zapach.
Ciasto to, doskonale wpisuje się w dietę osób które unikają w swojej kuchni białego rafinowanego cukru i mąki pszennej.




BROWNIE ORZECHOWE
blaszka 25x30 cm

1,5 szklanki nerkowców
1 szklanka orzechów laskowych
10 daktyli
3/4 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki kakao
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 łyżeczki soli himalajskiej

POLEWA
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
1 łyżka oleju kokosowego
pół szklanki jagód goji

1. Namocz daktyle w mleku roślinnym na 30 minut.

2. Do kielicha maszyny miksującej włóż orzechy i zmiksuj je, ale nie na mąkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładka masę. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno być cienkie). Piecz przez 30 minut w 160C.

3. Wyjmij ciasto i połóż je od razu spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia i ostudź. Po ostudzeniu polej polewą. Polewa zastyga w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba wkładać ciasta do lodówki. 

4. Aby przygotować polewę, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę razem z olejem kokosowym. Dosyp jagody goji i polej ciasto.

4 komentarze:

  1. Absolutnie pyszne a poza tym robi się w 5 minut, bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na to brownie, ale mam pytanie: czy mleko służy tylko do namoczenia daktyli?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa potem wlewamy je razem z daktylami do miksowania. Pozdrawiam serdecznie ☺

    OdpowiedzUsuń