środa, 26 marca 2014

PASTA Z NATKI PIETRUSZKI I SUSZONYCH POMIDORÓW

PIETRUSZKA - jej świeże, zielone listki (natka) zawierają witaminę C, A i E oraz: żelazo, magnez, wapń, miedź, potas, fosfor i mangan. Jak tu jej nie kochać? 
Uwielbiam natkę pietruszki i dodaje ją prawie do wszystkiego  (nie wszyscy w naszej rodzinie są z tego zadowoleni). Pietruszka ma działanie krwiotwórcze, poprawia krążenie, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Pietruszka to pożywienie i lek. Straty korzeń pietruszki łagodzi ból po ukąszeniu owadów.

Często przygotowuję pasty kanapkowe na bazie natki. Zapraszam dzisiaj na pierwszą z nich.


PASTA Z NATKI PIETRUSZKI I SUSZONYCH  POMIDORÓW

2 pęczki natki pietruszki
pół słoika suszonych pomidorów z oliwą
pół szklanki ziaren słonecznika
sezam ( u mnie czarny)
łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Natkę pietruszki myję dokładnie i osuszam. Wkładam do blendera, dodaję pomidory z oliwą. Pestki słonecznika delikatnie prażę na suchej patelni. Studzę i dodaję do natki i pomidorów. Dokładam drobno posiekany czosnek, sok z cytryny. Blenduję wszystko dokładnie. Na koniec próbuję i przyprawiam solą i pieprzem ( tego daję dość dużo). W miseczce posypuję sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz