środa, 19 lipca 2017

MUFFINKI OWSIANE Z MALINAMI (BEZ CUKRU, GLUTENU I NABIAŁU)

Rzadko robię muffinki, ale za każdym razem jak się do nich zabieram to obiecuję sobie, że będę je piekła każdego dnia ponieważ zazwyczaj (nooo...z małymi wyjątkami) bardzo nam smakują. 

Zrobienie muffinek to banalna sprawa - wystarczą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre, potem wszystko łączymy i są.

Ostatnio do robienia ich wykorzystuję maszynę miksującą - do kielicha wsypuję suche składniki, które miksuję (płatki owsiane od razu zmiksowały mi się na mąkę) potem dodaję mokre i miksuję ponownie. Na koniec dokładam ulubione dodatki i mieszam wszystko delikatnie łyżką.

Muffinki owsiane z malinkami są bardzo proste i przygotowanie ich łącznie z pieczeniem zajęło mi dosłownie 35 minut.


Są doskonałym drugim śniadaniem, albo wałówką na wakacyjne wypady w góry, do lasu, na piknik (gdziekolwiek się wybieracie zabierzcie je ze sobą). 
Warto, nawet w te upały rozgrzać piekarnik i wypróbować przepis.
Możecie użyć ulubionych sezonowych owoców (jagód, borówek, czereśni lub wiśni), a nawet sypnąć garść posiekanej gorzkiej czekolady, która na pewno doskonale sprawdzi się w duecie z malinami.


Dzieciom moim kochanym muffinki z malinkami bardzo smakowały i poprosiły o powtórkę, więc następnym razem powstaną jagodowe z kremem migdałowym na bazie tego samego ciasta (a może trochę innego - uwielbiam eksperymenty w kuchni).


MUFFINKI OWSIANE Z MALINAMI (BEZ CUKRU, GLUTENU I NABIAŁU)
- jeśli muffinki mają być bez glutenu to do przygotowania ich użyjcie płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- z podanych składników wychodzi 6 muffinek

60g mąki ziemniaczanej
200g płatków owsianych bezglutenowych zmiksowanych na mąkę
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
100 ml syropu klonowego
100 ml mleka roślinnego
3/4 szklanki malin
3 łyżki płatków owsianych do posypania  muffinek

1. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a blaszkę na muffinki wykładam papilotkami.
2. W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Łączę je i dodaję maliny. Przekładam do papilotek, posypuję płatkami owsianymi i piekę 20-25 minut.

8 komentarzy:

  1. Ile wychodzi mufinek z tej porcji? I czy zna Pani w przybliżeniu wartość kaloryczną jednej mufinki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis. Kocham muffinki w zdrowej wersji :-). Czy bez dodatku jajek,muffinki sie nie rozpadaja?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ciasto wyszło dość zbite, można było kleić kulki i obawiałam się, że upieczeniu będą twarde i tak było, nawet przy pieczeniu nie wypełniły foremek ;(

    OdpowiedzUsuń