środa, 27 maja 2015

PROSTY DŻEM Z RABARBARU I BANANÓW I ROLADKI WARZYWNE

Od kilku lat na naszej działce rośnie rabarbar, który co roku obradza prawie dokładnie w takiej samej ilości (niewielkiej). W tym roku przyniesiono mi dokładnie kilogram rabarbaru z którego postanowiłam zrobić szybki dżem, taki do zjedzenia w dwa, trzy dni. Nie chcąc dodawać do niego cukru jako słodzika użyłam bananów, które sprawdziły się w tej roli doskonale. 
Jeśli nie wiecie co zrobić z rabarbarem to zachęcam do zamknięcia go w słoiku, abyście mogli wyjadać go łyżeczką prosto ze niego podczas jesiennej szarugi.
























Dzisiaj chciałabym jeszcze zaprosić Was na proste jedzenie, piękne i kolorowe warzywne roladki, które cudownie się prezentują i doskonale sprawdząją jako przekąska na przyjęciach. Wystarczy zanurzyć je w czosnkowym jogurcie i schrupać z wielką przyjemnością, bo to samo zdrowie.



PROSTY DŻEM Z RABARBARU I BANANÓW
- do dżemu można dodać jeszcze truskawki i odrobinę ksylitolu jeśli okaże się, że same banany nie dosładzają go odpowiednio (u mnie nie było takiej potrzeby)
- dżem możecie gotować przez 2, 3 dni po godzinie i 3 dnia zamknąć go w wyparzonych słoikach

1 kg rabarbaru dokładnie umyty i pokrojony w plasterki
400 g ekologicznych bananów pokrojonych w plastry

Rabarbar i banany mieszamy dokładnie, zalewamy 200 ml wody i gotujemy przez godzinę. Przekładamy do słoika i zjadamy z kaszami, naleśnikami lub chlebem. 

ROLADKI WARZYWNE

- staram się kroić warzywa tak, aby paski były tej samej długości
- do środka możecie zawinąć jeszcze ogórki, listki ziół, selera naciowego, albo każde inne warzywo które lubicie
- do jogurtu możecie dodać swoje ulubione przyprawy

2 cukinie pokrojone w plastry (ja kroję nożem, a nie obieraczką aby plasterki nie były zbyt cienkie)
biała część pora pokrojona w paseczki
pęczek zielonych szparagów
marchewka pokrojona w cienkie słupki
papryka zielona, żółta lub czerwona pokrojona w paski
listki szpinaku umyte i osuszone
2 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska
jogurt naturalny, sojowy, lub taki jakiego używacie
2 ząbki czosnku

1. Jogurt mieszam z czosnkiem, odrobiną soli i odstawiam.

2. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam obok siebie pokrojoną cukinię, smaruję ją delikatnie oliwą i solę. Piekę 8-10 minut, a potem delikatnie ściągam z blachy i studzę.

3. Od szparagów odcinam końcówki, układam je na blaszce, skrapiam oliwą i piekę 10 minut.

4. Na pasku cukinii układam listki szpinaku, kilka paseczków pora, marchewki, papryki, oraz jednego pieczonego szparaga. Zwijam ciasno i wkładam do szklaneczki wypełnionej jedną łyżką jogurtu. Zajadam w dobrym towarzystwie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz