Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni śliwkami i cynamonem.
Nareszcie! To właśnie na ten moment czekam cały rok. Można już zacząć piec szarlotki (kilka nowych receptur czeka już w kolejce na przetestowanie) i ciasta z dynią, a w słoikach zamknąć czekośliwkę.
U Pani Kasi, w moim zaprzyjaźnionym zieleniaku jest wysyp śliwek, jabłek i brzoskwiń -to dla mnie prawdziwy raj!
Jesień powolutku skrada się i zaczyna wieczornym chłodem przypominać o tym, że na taras trzeba już wynieść koc i pomyśleć o sadzeniu wrzosów. Witam ją z radością, bo jest moją ulubioną porą roku.
Piję zieloną herbatę z imbirem i zajadam pyszne cynamonowe śliwki pod zachęcająco chrupiącą kruszonką czytając książkę o bardzo wiekowym dziadku, który uciekł z domu opieki w swoje 100 urodziny!
Mam nadzieję, że i Wy polubicie smak cynamonowych śliwek. W tym sezonie to dopiero początek kariery tych owoców w mojej kuchni. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tej prostej receptury.
CYNAMONOWE ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ
- przepis na blaszkę 22cm
- blaszka powinna być szczelna, aby podczas pieczenia nie wyciekał sok ze śliwek
- jeśli ciasto ma być bez glutenu to koniecznie użyjcie certyfikowanych płatków owsianych
1/2 kg słodkich śliwek, umytych i pokrojonych na ćwiartki
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru kokosowego
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z limonki (opcjonalnie)
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
2. W misce mieszam śliwki z cynamonem, cukrem kokosowym, sokiem i skórką z limonki. Przekładam je do blaszki, albo do czterech mniejszych foremek.
2. Resztę produktów wkładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję, tylko do połączenia się składników. Powstałą kruszonkę wykładam na śliwki. Piekę aż kruszonka będzie lekko brązowa.
3. Cynamonowe śliwki doskonale smakują jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów.
Mniam...brzmi zachecająco😃i szybko
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Mam nadzieję że wypróbujesz i dasz znać czy Ci smakowało 😊
UsuńDziękuję 😊 Mam nadzieję że wypróbujesz i dasz znać czy Ci smakowało 😊
UsuńMega apetyczny deserek:-). Zajadam sie sliwkami codziennie:-). Musze skorzystac z Twojego przepisu. Piekny post,ten poprzedzajacy przepis;-). Tez czuje tam skradajaca sie jesien:-).
OdpowiedzUsuńMarysiu dziękuję za komentarz 😊To właśnie na jesień czekam cały rok😊
UsuńMarysiu dziękuję za komentarz 😊To właśnie na jesień czekam cały rok😊
UsuńMniam, ciasto pychotka
OdpowiedzUsuńWyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)
OdpowiedzUsuń