Zrobiliśmy kolejne podejście do fasoli...czerwonej.
Tutaj możecie znaleźć wcześniejszy fasolowy wpis.
Przygotowałam z niej na Dzień Chłopaka ciastka z dużą dawką gorzkiej czekolady.
Smakują wybornie, więc jeśli nie macie pomysłu na weekendowe słodkości to zapraszam do wypróbowania receptury.
CIASTKA Z FASOLI Z CZEKOLADĄ
10 daktyli namoczonych na godzinę w 80ml dowolnego mleka roślinnego
1 mały banan
1 szklanka dobrze ugotowanej czerwonej fasoli (wystudzonej)
2-3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ryżowej lub owsianej - lub 1 łyżka więcej jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie
100g gorzkiej czekolady połamanej na kostki
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
2. Wszystkie składniki na ciastka miksuje dokładnie na bardzo gładką masę. Rozkładam na blaszce ciasteczka a na środek układam czekoladę. Piekę 40 minut. Studzę na kratce.
UWAGA - warto zajrzeć do ciastek wcześniej i sprawdzić czy są już upieczone - moje po 30 minutach były jeszcze surowe w środku a po 40 nabrały odpowiedniej chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz