niedziela, 14 lutego 2016

KREMOWE OBLICZE JAGLANKI - GRUSZKA, WANILIA I CZEKOLADA

Desery z jaglanki działają w tajemniczy sposób, a mianowicie, nawet ci, którzy omijają jej wytrawną wersję szerokim łukiem, deser zajadają z ogromną przyjemnością. Wszystko dzięki temu, że po zmiksowaniu kasza ta ma jedwabistą konsystencję i staje się kremem niemal idealnym. 

Jeśli do tej pory nie daliście jeszcze szansy jaglance, to dzisiaj naprawdę warto. Tego aromatycznego kremu z ziarenkami wanilii możemy użyć do przełożenia ciasta marchewkowego, albo jako top do muffinek. Warto wtedy dodać do niego łyżeczkę agaru, aby miał lepszą, bardziej zwartą konsystencję.

Twoje życie jest w twoich rękach i masz ogromny wpływ na to jakich wyborów jedzeniowych dokonujesz. Kasza jaglana jest niezwykle wdzięcznym produktem, który warto w twórczy, swój własny sposób wykorzystywać w kuchni na słodko i na słono.




KREMOWE OBLICZE JAGLANKI - GRUSZKA, WANILIA I CZEKOLADA
- do receptury użyłam mleka kokosowego bez konserwantów - pozostawionego w lodówce przez noc
- inne desery z jaglanki znajdziesz tutaj: budyń z jaglanki i słoneczny deser z mango

na krem jaglany:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
1 łyż pasty waniliowej 
1-2 łyżki syropu klonowego (albo do smaku)

na mus z gruszek:
6 gruszek obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
6 goździków
sok z połowy cytryny (ewentualnie otarta skórka)
1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru kokosowego (lub do smaku)
400 ml wody 
1 banan

top:
100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
2 łyżki gęstej części mleka kokosowego

1. Kaszę jaglaną wsypuję do garnka z grubym dnem, prażę przez chwilkę, aż zacznie wydzielać piękny orzechowy aromat. Płuczę dokładnie, zalewam szklanką mleka roślinnego i doprowadzam do wrzenia. Jak kasza się zagotuje zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez 15 minut. 
Ugotowaną kaszę przekładam do kielicha maszyny miksującej i dodaję pastę waniliową, syrop klonowy, mleko kokosowe i blenduję na gładki krem.

2. Gruszki wkładam do garnka, zalewam 400 ml wody, dodaję goździki i gotuję 10 minut. Po tym czasie usuwam goździki, a gruszki przekładam do kielicha maszyny miksującej. Dodaję sok z cytryny, łyżeczkę syropu klonowego i dokładnie miksuję.

3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (oznacza to, że na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę i do niej wkładam czekoladę połamaną na kostki). Jak czekolada jest już płynna to dodaję 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego i dokładnie mieszam. Zestawiam i delikatnie studzę.

4. Deser układam warstwowo w szklanych naczyniach. Podaję od razu po przygotowaniu. 

11 komentarzy:

  1. Jakbys mnie wyczuła, bo właśnie szukałam deseru na dziś dla moich Pierdziochów :) , będę próbować bo aż się głodna zrobiłam od czytania....

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrycja moje dzieci pokochały ten deser :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale się głodna zrobiłam! Świetny przepis :) Będzie jak znalazł dla gości na weekend!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. Deser można też przyozdobić otartą skórką z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Szczerze to nigdy nie słyszałam, żeby kaszę jaglaną dodawać do deserów. Chyba muszę spróbować. Dzięki za inspirację. Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu jaglanka to bardzo wdzięczna kasza i w deserach sprawdza się znakomicie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak mam rozumiec "gesta czesc mleka kokosowego ", wiem ,ze pytanie pewnie glupie . rozumiem ,ze nie moze to byc mleko z kartonu .

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa po odstawieniu mleka kokosowego na noc do lodówki rozdziela się ono na dwie części, gęstą na górze, a rzadką na dole. Czasem tłustego mleka nie trzeba wstawiać do lodówki i po otworzeniu puszki od razu można wybrać gęstą cześć. Warto kupić mleko które na etykiecie ma tylko dwa składniki: kokosa i wodę. Pozdrawiam serdecznie. ED.

    OdpowiedzUsuń