Dawno nie piekłam ciasta z jabłkami, więc postanowiłam wypróbować przepis, który znalazłam na jednej z moich ulubionych stron. Gotując zdaję się zazwyczaj na własną kreatywność, czasem przeglądnę jakąś książkę, zajrzę na ulubionego bloga i już przepis jest gotowy.
To ciasto jabłkowe jest familijne (takie do herbatki z rodzinką), miękkie i bardzo smaczne, a polanie go odrobiną gorzkiej czekolady, albo kremem orzechowo-jaglanym podkreśli jego smak.
Ciasto upiekłam w okrągłej tortownicy, ale śmiało możecie przygotować je w blaszce prostokątnej i podać rodzinie pokrojone na batony.
Polecam dla dzieci na podwieczorek, albo w formie przekąski do śniadaniówki.
To ciasto jabłkowe jest familijne (takie do herbatki z rodzinką), miękkie i bardzo smaczne, a polanie go odrobiną gorzkiej czekolady, albo kremem orzechowo-jaglanym podkreśli jego smak.
Ciasto upiekłam w okrągłej tortownicy, ale śmiało możecie przygotować je w blaszce prostokątnej i podać rodzinie pokrojone na batony.
Polecam dla dzieci na podwieczorek, albo w formie przekąski do śniadaniówki.
CIASTO JABŁKOWE
- okrągła tortownica o średnicy 23 cm
- inspirację do tego ciasta zaczerpnęłam ze strony Olgii Smile
- jabłka można pomieszać z jagodami goji, rodzynkami i orzechami włoskimi
- sok i skórkę z cytryny można zastąpić sokiem i skórką z małej pomarańczy
- ciasto można wykończyć polewą czekoladową, lub tym kremem jaglano-orzechowym
- mąkę gryczaną można zastąpić mąką z amarantusa
- mąkę gryczaną można zastąpić mąką z amarantusa
4 duże jabłka umyte i pokrojone w kostkę
3 łyżki jagód goji (opcja)
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki ksylitolu
80 ml oleju
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
cytryna ekologiczna - sok i otarta skórka
250 ml mleka roślinnego
szczypta soli
olej do wysmarowania foremki, oraz sezam niełuskany do obsypania jej
1. Jabłka i jagody goji zalewam sokiem z cytryny, dosypuję skórkę i odstawiam.
2. Do drugiej miski przesiewam: mąkę ryżową, mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną i proszek. Dodaję ksylitol i szczyptę soli i mieszam dokładnie.
3. Do jabłek dolewam olej i mleko, dosypuję sypkie składniki i krótko mieszam.
4. Piekarnik rozgrzewam do 180C i piekę ciasto 45 minut (lub do suchego patyczka). Po 30 minutach jeśli ciasto jest już lekko brązowe od góry przykrywam je folią aluminiową.
Zrobiłam z mąką gryczaną, ryżową i amarantusową, po pół szklanki. Ciasto wyszło bardzo smaczne ale niestety na dnie powstał straszny zakalec. Masz może pomysł dlaczego? Za dużo jabłek w stosunku do ciasta? Szkoda by mi było takiego przepisu bo ma duży potencjał )
OdpowiedzUsuńMoje ciasto też było dość ciężkie ale bez zakalca. Jutro zrobię z Twoim zestawem mąk i dam znać jak wyszło. Wydaje mi się że ilość jabłek jest ok ponieważ zawsze robię właśnie w takich proporcjach.
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis! wyszlo swietne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Robie je któryś raz i jest pycha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤