wtorek, 17 marca 2015

CIASTO KAROBOWO-OWSIANE

Ciasto karobowo-owsiane przygotujesz bardzo szybko. Nie ważne kim jesteś: miłośnikiem gotowania, początkującym kucharzem, czy dzieckiem, które chce dla rodziców upiec coś pysznego i zdrowego. To ciasto jest dla CIEBIE (i Twojej rodzinki:). Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę, przełożyć do blaszki i wstawić do pieca. Smakuje bardzo dobrze bez polewy, ale jeśli masz ochotę odrobinę je podkręcić, to koniecznie zrób polewę i udekoruj je  ulubionymi suszonymi owocami. 
Moim zdaniem jest to ciasto, które może doskonale wcielić się w rolę zdrowego mazurka.



Jeszcze słów kilka o karobie.
Jest zamiennikiem kakao i przyznam że długo nie mogłam się do niego przekonać, bo wydawało mi się, że smak kakao jest tak doskonały, że nic mu nie dorówna. 

Zaczęłam dodawać karob (jego druga nazwa to chleb świętojański) do ciast i polew i okazało się, że wszystkim bardzo smakuje, a dzieciom w szczególności. Nie zawiera kofeiny, teobrominy i kwasu szczawianowego, który blokuje prawidłowe wchłanianie wapnia. 
Karob powstaje ze zmielonych nasion ze strączków, które rosną na drzewie. 
Mączka chleba świętojańskiego zawiera bardzo dużo białka, oraz takie witaminy jak A, D, B2 i B3. Znajdziecie tam też: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i mikroelementy: mangan, miedź, nikiel i bar.
I jeszcze bardzo ważna informacja karob jest dużo mniej kaloryczny niż kakao.

CIASTO KAROBOWO-OWSIANE 
składniki na małą prostokątną blaszkę
200g płatków owsianych zmielonych na mąkę (jeśli ciasto ma być bezglutenowe użyj tych certyfikowanych)
3 łyżki karobu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego (u mnie bez soli i cukru)
80g ksylitolu
100 ml mleka roślinnego

POLEWA
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
1 łyżka oleju kokosowego

do posypania: wiórki kokosowe, sezam, jagody goji, orzechy

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2.  Płatki owsiane mielę na mąkę. Dodaję resztę składników i miksuję. Ciasto wychodzi dość gęste.

3. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut. Po upieczeniu studzę.

4.  Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiam miskę i do niej wkładam czekoladę i olej, mieszam aż do rozpuszczenia). Tak przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Na koniec posypuję je sezamem/orzechami/wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy:

  1. Bardzo zwarte to ciasto przed pieczeniem. Takie ma być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak. Ciasto jest gęste i przylepia się do łyżki. Ja rozprowadzam je w blaszcze ręką zwilżoną w wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a co można zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast ksylitolu mozna użyć cukru palmowego lub syropu klonowego/syropu z daktyli/syropu z agawy/miodu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wymiary blaszki były do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń