czwartek, 26 marca 2015

CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI

Proste ciasto owsiane z jabłkami i masłem orzechowym, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Najlepiej smakuje  na drugi dzień z czekoladową polewą z bananów.



CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI
- foremka: 20x30
- orzechy możesz zastąpić migdałami
- zamiast syropu klonowego możesz dodać syrop daktylowy lub melasę karobową, ryżową lub buraczaną
- polewa bananowa to tylko opcja, nie jest konieczna
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe użyj certyfikowanych płatków owsianych

150g płatków owsianych
orzechy laskowe 50g
orzechy włoskie 50g
sezam niełuskany 40g
wiórki kokosowe 50g
siemię lniane 3 łyżki (zmielone i zalane 200ml wody)
15 daktyli pokrojonych w plasterki
3 łyżki masła orzechowego
100 ml syropu klonowego
2 jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki
szczypta soli
łyżeczka cynamonu

1. Nagrzewam piekarnik do 180C.

2. Płatki owsiane, orzechy laskowe i orzechy włoskie lekko miksuję. Dodaję sezam, wiórki, namoczone siemię lniane, pokrojone daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy, starte jabłka, sól i cynamon i mieszam dokładnie. Mieszankę zostawiam na 10 minut, aby lekko napęczniała.

3. Przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180C przez 40 minut.

4. Po wystudzeniu kroję ciasto na prostokąty i podaję z kremem bananowo-czekoladowym.

KREM BANANOWO-CZEKOLADOWY

2 dojrzałe banany
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki wody

Wszystkie składniki na krem dokładnie miksuję. Przechowuję go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.

4 komentarze:

  1. Wygląda ładnie.
    Czy polewa stwardnieje w lodówce, czy pozostanie półpłynna ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Polewa pozostaje półpłynna, twardnieje tylko delikatnie na samej górze. Można nie dodawać wody wtedy polewa będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, wyszło pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń