Proste ciasto owsiane z jabłkami i masłem orzechowym, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Najlepiej smakuje na drugi dzień z czekoladową polewą z bananów.
CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI
- foremka: 20x30
- orzechy możesz zastąpić migdałami
- zamiast syropu klonowego możesz dodać syrop daktylowy lub melasę karobową, ryżową lub buraczaną
- polewa bananowa to tylko opcja, nie jest konieczna
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe użyj certyfikowanych płatków owsianych
150g płatków owsianych
orzechy laskowe 50g
orzechy włoskie 50g
sezam niełuskany 40g
wiórki kokosowe 50g
siemię lniane 3 łyżki (zmielone i zalane 200ml wody)
15 daktyli pokrojonych w plasterki
3 łyżki masła orzechowego
100 ml syropu klonowego
2 jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
2. Płatki owsiane, orzechy laskowe i orzechy włoskie lekko miksuję. Dodaję sezam, wiórki, namoczone siemię lniane, pokrojone daktyle, masło orzechowe, syrop klonowy, starte jabłka, sól i cynamon i mieszam dokładnie. Mieszankę zostawiam na 10 minut, aby lekko napęczniała.
3. Przekładam do foremki wysmarowanej olejem kokosowym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180C przez 40 minut.
4. Po wystudzeniu kroję ciasto na prostokąty i podaję z kremem bananowo-czekoladowym.
KREM BANANOWO-CZEKOLADOWY
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki wody
Wszystkie składniki na krem dokładnie miksuję. Przechowuję go w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Wygląda ładnie.
OdpowiedzUsuńCzy polewa stwardnieje w lodówce, czy pozostanie półpłynna ?
Witam. Polewa pozostaje półpłynna, twardnieje tylko delikatnie na samej górze. Można nie dodawać wody wtedy polewa będzie miała bardziej zwartą konsystencję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wyszło pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje :-)
OdpowiedzUsuń