niedziela, 5 marca 2017

KULKI OWSIANO-ORZECHOWE

Kulki owsiano-orzechowe to jedne z naszych ulubionych słodyczy, dlatego powstaje wiele nowych wersji przepisu, a te najlepsze (czytaj takie, które każde moje dziecko zjadło bez marudzenia) lądują na blogu.

Dzisiejsza receptura jest ekspresowa - wkładasz wszystkie składniki do kielicha maszyny miksującej i za chwilkę lepisz 35 malutkich kuleczek, takich w sam raz na jeden kęs.

Uwielbiam takie słodycze, których skład to dosłownie 3-4 produkty (noo... nie licząc soli i cynamonu).

Jeśli macie ochotę i lubicie to możecie obtoczyć je w posiekanych orzechach, kakao, karobie, albo w wiórkach kokosowych.



KULKI OWSIANO- ORZECHOWE
- otrzymacie 35 małych kuleczek (takich na jeden kęs) 

10 świeżych daktyli (nie zapomnij wyjąc z nich pestek)
5 kopiastych łyżek ulubionego masła orzechowego (takiego bez oleju palmowego - najlepiej hand made)
4 łyżki płatków owsianych (jeśli jesteś na diecie bez glutenu to koniecznie użyj tych certyfikowanych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego (koniecznie tłoczonego na zimno) 

Wszystkie składniki wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję, aż wszystkie składniki się połączą.

Inne przepisy na pyszne kulki znajdziecie tutaj:
trufle owsiano-kokosowe 
trufle z mango i kokosa 
trufle z nerkowców i migdałów 

2 komentarze:

  1. Kulki genialne. Bardzo nam smakowaly. Przepis do powtorzenia :-).

    OdpowiedzUsuń