niedziela, 26 marca 2017

CIASTO MARCHEWKOWO-JAGLANE Z CYTRYNOWYM KREMEM Z NERKOWCÓW

W naszym domu wszyscy lubimy ciasta - najlepiej takie, które można zmiksować w 5 minut, wstawić do piekarnika i czekać (najlepiej czytając dobrą książkę) na wspaniały efekt.

To proste, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem płatków jaglanych jest przepełnione składnikami odżywczymi - posłodzone daktylami i bananem stanowi doskonałą przekąskę, albo solidne drugie śniadanie.

Nie jest to receptura dla tych, którzy lubią delikatne i klasyczne wypieki, ale nie chcę nikogo zniechęcać. Zawsze warto próbować nowych smaków, konsystencji i odkrywać nieznane połączenia produktów.

W tym przypadku, kokosowo-marchewkowa słodycz ciasta spotyka się z cytrusową świeżością kremu. Dla mnie - połączenie bardzo udane. 




CIASTO MARCHEWKOWO - JAGLANE Z CYTRYNOWYM KREMEM Z NERKOWCÓW
1/2 kg marchewki - obranej i zmiksowanej
3/4 szklanki daktyli
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 banany
3/4 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
3 łyżki wiórek kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku bezglutenowego
szczypta soli

KREM Z NERKOWCÓW
200g nerkowców namoczonych na minimum godzinę w cieplej wodzie 
sok wyciśnięty z  1 dużej pomarańczy
sok wyciśnięty z  1 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego - rozpuszczonego
1 łyżka ulubionego słodu
szczypta soli

DO OZDOBIENIA CIASTA:
ulubione owoce
ulubione orzechy


1. Okrągłą tortownicę średniej wielkości smaruję olejem kokosowym. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
2. Daktyle namaczam na pół godziny w lekko ciepłym mleku roślinnym.
3. Zmiksowaną marchewkę przekładam do miski.  Blenduję daktyle z mlekiem, banany, olej i sok z cytryny. Po zmiksowaniu dodaję do marchewki. Dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i przekładam do tortownicy.
Piekę przez 50 minut (albo du suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto studzę.
4. Wszystkie składniki na krem przekładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję co chwilę mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto przyozdabiam kremem i ulubionymi owocami i orzechami.



3 komentarze:

  1. Mam pytanie odnosnie marchewki. W przepisie piszesz o zmiksowanej marchewce ? masz na mysli wczesniejn ugotowaną ? czy surowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Marchewka surowa i zmiksowana. Pozdrawiam serdecznie ☺

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz i zabieram sie za pieczenie. Ciasto wyglada naprawde zachecajaco :)

      Usuń