czwartek, 22 stycznia 2015

TRUFLE

Malutkie kuleczki, które możecie przygotować z każdego rodzaju orzechów i suszonych owoców. Te, które przygotowaliśmy dzisiaj są mocno czekoladowe i bardzo delikatne, dzięki dodatkowi zmielonego siemienia lnianego. 
Koniecznie zaproście dzieci do wspólnego lepienia, to fajna zabawa dla całej rodzinki!





1,5 szklanki nerkowców
1 szklanka migdałów
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki pestek słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego, złocistego - zmielonego
3/4 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki kakao
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 łyżeczki soli himalajskiej
 wiórki kokosowe, lub sezam do obtoczenia trufli

Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wstawiam ją na 15 minut do lodówki, a potem formuję małe kulki i obtaczam w sezamie, lub w wiórkach kokosowych.

1 komentarz:

  1. Trochę zmodyfikowałam po swojemu... pycha, pomysł super!! Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń