wtorek, 28 marca 2017

CIASTECZKA Z CIECIORKI, JAGLANKI I SUSZONYCH ŚLIWEK (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU)

Kolejna wersja pysznych, zdrowych ciasteczek, które są wynikiem połączenia ciecierzycy i jaglanki pozostałej ze śniadania.

W mojej głowie wciąż powstają nowe, słodkie  receptury, ponieważ dzieci ciągle wysoko stawiają poprzeczkę jeśli chodzi o zdrowe słodycze. 
Mam wrażenie, że im częściej coś nowego tworzę, tym więcej mam pomysłów. 

Mam nadzieję, że każdy PRZY ZIELONYM STOLE znajdzie coś dla siebie.

Mamy szerokie spektrum wyboru - możemy sięgać po pączki, herbatniki i ciastka z białej mąki...i iść tam gdzie nas zaprowadzą.
Wszystko zależy od tego gdzie jesteśmy i czego potrzebujemy. Nic nie jest ostateczne, a zmiana zawsze jest w zasięgu naszej ręki.

Możemy też małymi krokami zapraszać zdrowie i dobre nawyki do naszych stołów, powoli, niczego nie pospieszając, słuchając tego co mówi nasze ciało, obserwując siebie z uwagą...





CIASTECZKA Z CIECIORKI, JAGLANKI I SUSZONYCH ŚLIWEK
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
400g ugotowanej cieciorki (albo cieciorki ze słoika)
150g suszonych śliwek dobrej jakości
3 łyżki kakao lub karobu
50 ml syropu klonowego lub innego ulubionego słodu
szczypta soli

POLEWA:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego

do posypania: niełuskany sezam, płatki kokosowe

1.Piekarnik rozgrzewam do 180C, a  blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. 
2. Wszystkie składniki na ciasteczka przekładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję na bardzo gęstą masę.
3. Formuję małe ciasteczka i układam na blaszce. Piekę je 20 minut.
4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewam nią ciasteczka. Posypuję je obficie niełuskanym sezamem i ozdabiam płatkami kokosowymi.

3 komentarze:

  1. Ciekawy skład, jestem ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne. Zachęcam do wypróbowania receptury.

      Usuń
    2. Są pyszne. Zachęcam do wypróbowania receptury.

      Usuń