niedziela, 19 lutego 2017

CIASTKA KOKOSOWO-MIGDAŁOWE

Pyszne ciastka - do ich zrobienia możecie użyć wiórek kokosowych, albo wytłoczyn z wiórek po wyciskaniu mleka. Doskonale też sprawdzi się mąka kokosowa. 

Jeśli chcecie, aby ciastka były bez glutenu to dodajcie płatki z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Na wierzchu można położyć migdał, albo jakiś ulubiony orzech. Doskonale też sprawdzi się mały kleksik ulubionej marmolady, najlepiej domowej roboty.

Ciastka doskonale sprawdzą się w śniadaniówce jako przekąska.



CIASTKA KOKOSOWO-MIGDAŁOWE
- wychodzi 20 ciasteczek 
- jeśli chcesz, aby ciastka były bezglutenowe użyj płatków owsianych z symbolem przekreślone kłosa na opakowaniu
- do ozdobienia ciastek można użyć migdałów lub orzechów

100 g wiórek kokosowych
130 g migdałów
50 g płatków owsianych
50 g mąki gryczanej
2 banany
40 ml słodu daktylowego
szczypta różowej soli himalajskiej

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki miksuje na gładką masę. Układam 20 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je ręką na niewielkie ciasteczka. Każde ozdabiam migdałem lub orzechem.

3. Piekę 20-25 minut - studzę na kratce.
4. Ciastka można przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni. 

 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz