niedziela, 23 października 2016

PROSTA KRUSZONKA Z GRUSZKAMI W SOSIE BANANOWO-KOKOSOWYM Z WANILIĄ

Uwielbiam zapiekanki owocowe, które zawierają w swoim składzie płatki owsiane i orzechy. Wczorajsze warsztaty w zaprzyjaźnionym Studiu Kulinarnym we Wrocławiu właśnie o tym smaku mi przypomniały. A że sezon gruszkowy w pełni postanowiłam właśnie te owoce wykorzystać do zapiekania. 
Nie wiem, czy pamiętacie, ale jakiś czas temu  proponowałam zapiekane płatki owsiane na leniwe niedzielne śniadanie. Są bardzo pożywne i smakują wyjątkowo, dlatego przypominam przepis. Znajdziecie go tutaj. Zazwyczaj piekę je z jeżynami i malinami, ale myślę, że śliwki w połączeniu z gruszką też doskonale sprawdzą się w tej recepturze.




PROSTA KRUSZONKA Z GRUSZKAMI W SOSIE BANANOWO-KOKOSOWYM Z WANILIĄ
- jeśli chcecie, aby deser był bez glutenu użyjcie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa
- do deseru można dodać skórkę otartą z pomarańczy, cytryny lub limoki

5 gruszek pokrojonych w kostkę
2 łyżki jagód goji lub rodzynek niesiarkowanych
3 łyżki wiórek kokosowych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżki syropu klonowego
4 kopiaste łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)

sos:
2 banany
puszka mleka kokosowego bez konserwantów
1/2 laski wanilii

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Dwa naczynia odpowiadające wielkością małej tortownicy smaruję olejem kokosowym.

2. Pokrojone gruszki wkładam do miski, dodaję jagody goji lub rodzynki oraz wiórki kokosowe, syrop klonowy i olej kokosowy . Płatki owsiane oraz orzechy i migdały miksuję krótko, tak aby nie zmiksować ich na mąkę, tylko trochę rozdrobnić. Dodaję je do gruszek i mieszam. Przekładam do foremek i piekę około 20 minut (albo do zrumienienia).

3. Miksuję banany z mlekiem kokosowym. Wyskrobuję ziarenka z połowy laski wanilii i mieszam z sosem.

4. Deser serwuję w miseczkach. Najpierw wlewam sos, a na niego nakładam dwie łyżki kruszonki.

5 komentarzy: