Proste ciasteczka jaglano-dyniowe zagościły dzisiaj na zielonym stole.
Nie wzbudziły jednak zachwytu naszych małych domowników - zupełnie nie wiem dlaczego.
Zazwyczaj wszystkie ciasteczkowe wynalazki znikają bardzo szybko.
Dla mnie ich zrównoważony smak, przełamany masłem orzechowym jest wyśmienity.
Są to ciasteczka, które powstały z resztek upieczonej dyni i jaglanki która pozostała ze śniadania - to właśnie dzięki takim recepturom, wymyślanym naprędce nic się nie marnuje, a pozostałe składniki można połączyć w pyszną, nową recepturę.
Zazwyczaj wszystkie ciasteczkowe wynalazki znikają bardzo szybko.
Dla mnie ich zrównoważony smak, przełamany masłem orzechowym jest wyśmienity.
Są to ciasteczka, które powstały z resztek upieczonej dyni i jaglanki która pozostała ze śniadania - to właśnie dzięki takim recepturom, wymyślanym naprędce nic się nie marnuje, a pozostałe składniki można połączyć w pyszną, nową recepturę.
Pamiętajcie, aby po upieczeniu pozostawić ciastka aż do wystygnięcia na blaszce - gorące są bardzo delikatne.
PROSTE CIASTKA JAGLANO-DYNIOWE
- wyszło mi 16 ciasteczek
100 g migdałów zmielonych na mąkę
100 g migdałów zmielonych na mąkę
180 g upieczonej dyni o zwartym miąższu - u mnie była to dynia Hokkaido upieczona ze skórą
100 g ugotowanej kaszy jaglanej - może być z poprzedniego dnia
50 g syropu daktylowego, albo innego ulubionego słodu
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki chia
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli himalajskiej
orzechy do dekoracji ciastek
orzechy do dekoracji ciastek
1. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.
2. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Na blaszce układam niewielkie ciastka i rozpłaszczam je dłonią. Każde ciastko dekoruję ulubionym orzechem. Piekę ok 25 minut.
3. Studzę na blaszce. Ciastka zjadam tego samego dnia - nie nadają się do przechowywania.
Z racji,ze upieklam duzo dyni,to dzisiaj upieke ciasteczka. Kaszy tez mi duzo ugotowalo. Ciesze sie,ze moze byc z popszedniego dnia :-). Ostatnio robilam deser z mango,kaszy i nerkowcow. Taki smaczny,ze brak slow :-). Zagladalam do Ciebie kilka razy dziennie i dlugo nic nie bylo :-). Patrze a tutaj tyle pysznosci :-).
OdpowiedzUsuńPoprawię się 😊😊😊
UsuńPoprawię się 😊😊😊
UsuńChodzi mi o ten czas od 27.10.do 11listopada. No ale kazdy ma swoje sprawy :-). Chociaz jak ktos daje takie swietne przepisy,to nie ma sie co dziwic,ze czesto tu sie wypatruje jakiegos przepisu. Masz cos na blogu z dyni,na slodko?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za bledy,ktore wkradly sie z racji pospiechu:-). Poprzedniego! Tak mialo byc. Ale jak widze Twoje przepisy,to pisze na oslep,bo wszystko bym chciala powiedziec na jednym wydechu :-). Uwielbiam Twoje przepisy :-).
OdpowiedzUsuńMarysiu dziękuję bardzo za miłe słowa 😊 Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.
UsuńMarysiu dziękuję bardzo za miłe słowa 😊 Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.
Usuń