czwartek, 27 października 2016

JAK UPIEC PROSTE CIASTKA JAGLANO-DYNIOWE

Proste ciasteczka jaglano-dyniowe zagościły dzisiaj na zielonym stole. 
Nie wzbudziły jednak zachwytu naszych małych domowników - zupełnie nie wiem dlaczego. Zazwyczaj wszystkie ciasteczkowe wynalazki znikają bardzo szybko.
Dla mnie ich zrównoważony smak przełamany masłem orzechowym jest wyśmienity. Śmiało mogę powiedzieć, że są to ciasteczka, które powstały z resztek upieczonej dyni i jaglanki która pozostała ze śniadania - to właśnie dzięki takim recepturom, wymyślanym naprędce nic się nie marnuje, a składniki które pozostają można połączyć w pyszną, nową recepturę.
Pamiętajcie, aby po upieczeniu pozostawić ciastka aż do wystygnięcia na blaszce - gorące są bardzo delikatne. 





PROSTE CIASTKA JAGLANO-DYNIOWE
 - wyszło mi 16 ciasteczek

100 g migdałów zmielonych na mąkę
180 g upieczonej dyni o zwartym miąższu - u mnie była to dynia Hokkaido upieczona ze skórą
100 g ugotowanej kaszy jaglanej - może być z poprzedniego dnia
50 g syropu daktylowego, albo innego ulubionego słodu
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki chia
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli himalajskiej
orzechy do dekoracji ciastek

1. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę.

2. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Na blaszce układam niewielkie ciastka i rozpłaszczam je dłonią. Każde ciastko dekoruję ulubionym orzechem. Piekę ok 25 minut.

3. Studzę na blaszce. Ciastka zjadam tego samego dnia - nie nadają się do przechowywania.

7 komentarzy:

  1. Z racji,ze upieklam duzo dyni,to dzisiaj upieke ciasteczka. Kaszy tez mi duzo ugotowalo. Ciesze sie,ze moze byc z popszedniego dnia :-). Ostatnio robilam deser z mango,kaszy i nerkowcow. Taki smaczny,ze brak slow :-). Zagladalam do Ciebie kilka razy dziennie i dlugo nic nie bylo :-). Patrze a tutaj tyle pysznosci :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi mi o ten czas od 27.10.do 11listopada. No ale kazdy ma swoje sprawy :-). Chociaz jak ktos daje takie swietne przepisy,to nie ma sie co dziwic,ze czesto tu sie wypatruje jakiegos przepisu. Masz cos na blogu z dyni,na slodko?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam za bledy,ktore wkradly sie z racji pospiechu:-). Poprzedniego! Tak mialo byc. Ale jak widze Twoje przepisy,to pisze na oslep,bo wszystko bym chciala powiedziec na jednym wydechu :-). Uwielbiam Twoje przepisy :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu dziękuję bardzo za miłe słowa 😊 Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.

      Usuń
    2. Marysiu dziękuję bardzo za miłe słowa 😊 Cieszę się że Ci wszystko smakuje. Pozdrawiam najserdeczniej.

      Usuń