Czy macie ochotę na coś pysznego i zdrowego zarazem?... TAK? To mam dla Was wspaniałą propozycję. Są to owoce, które zapiekłam w płatkach owsianych. Na samej górze znalazły się orzechy laskowe i pestki dyni, które po zapieczeniu stworzyły cudownie chrupiącą skorupkę. Jest to pyszne śniadanie,które warto zjeść na początek dnia - doda wam energii na długi czas:)
Niech nikogo nie odstraszy długi opis tej zapiekanki. Robi się ją naprawdę szybko.
OWSIANKA PIECZONA Z OWOCAMI I ORZECHAMI
inspirowałam się przepisem z książki: The Green Kitchen
400 g jeżyn (można dać maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, borówki)
175 g płatków owsianych (jeśli eliminujecie gluten z diety, to płatki MUSZĄ być certyfikowane)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub płaska łyżeczka świeżego, startego
2 łyżeczki nasion chia zalanych 90 ml wody (odstawcie je na 15 minut)
1 jajko
1 jajko
500 ml mleka roślinnego (ja dałam owsiane)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego
1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego (powinien być w temperaturze pokojowej)
80 g pestek dyni
80 g orzechów laskowych
1. Rozgrzewam piekarnik do 190C. Foremki na zapiekanki smaruję delikatnie odrobiną oleju kokosowego.
2. Myję owoce i układam na dnie foremek ( u mnie są to 4 takie naczynia jak na zdjęciu).
3. W jednej misce mieszam: płatki owsiane, proszek do pieczenia, imbir i sól.
4. W drugiej misce dokładnie mieszam: nasiona chia , jajko mleko roślinne i ekstrakt z wanilii.
5. W trzeciej misce mieszam: pestki dyni, orzechy, olej kokosowy oraz słód.
6. Owoce posypuję płatkami owsianymi a potem polewam płynnymi składnikami, tak aby płatki były dokładnie pokryte. Na wierzchu układam kruszonkę z orzechów i pestek. Zapiekam 30-40 minut. Smacznego.
Hmm.. wygląda naprawdę ciekawie i zachęcająco... :-) tylko, że nigdy nie chce mi się wstawać wcześniej godzinę przed śniadaniem i zalewam płatki wrzątkiem lub moczę w zimnej wodzie na noc... :-)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować przepis. Zachęcam 😊
UsuńWarto wypróbować przepis. Zachęcam 😊
UsuńZrobiłam dzisiaj na śniadanie, pod wpływem impulsu, bo przeglądając rano fejsbuka wpadł mi przepis w oko, a miałam akurat mrożone owoce. I było to tak dobre, że brak mi słów
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊 To fajna opcja na owocowo chrupiące śniadania😊
UsuńCieszę się 😊 To fajna opcja na owocowo chrupiące śniadania😊
UsuńKupię brakujące składniki i zrobię. Uwielbiam Twoje cuda Edytko ����
OdpowiedzUsuńKupię brakujące składniki i zrobię. Uwielbiam te Twoje cuda Edytko😊
OdpowiedzUsuń