Uwielbiam wymyślać przepisy na zdrowe słodkości - jest ich na blogu bardzo dużo i znaczna ich większość zawiera w swoim składzie dobrej jakości czekoladę. Bez niej nie wyobrażam sobie życia. Nie jem jej zbyt często, ale jak mam sięgnąć po zdrową słodycz to zawsze wybieram czekoladę. Mam kilku swoich ulubionych producentów i może uda mi się kiedyś o nich napisać.
Ciekawa jestem czy próbowaliście kiedyś surowej czekolady i kakao? Dla mnie to niezapomniany smak i zapach!
Jednak odbiegłam od tematu dzisiejszego wpisu - zapraszam na pieczenie ciasteczek owsianych, które na skali od 1 do 10 dostały od moich dzieci 10!
NAJLEPSZE CIASTKA OWSIANE
NAJLEPSZE CIASTKA OWSIANE
- jeśli ciastka mają być bez glutenu to użyjcie mąki owsianej bezglutenowej z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
- zamiast żurawiny można użyć rodzynek, śliwek suszonych lub moreli bez siarki pokrojonych na mniejsze kawałki
- zamiast pestek słonecznika można użyć posiekanych, dowolnych orzechów
1/2 szklanki ulubionego masła orzechowego
1/2 szklanki mąki owsianej
1 szklanka płatków owsianych
1 duży banan
2 łyżki żurawiny
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki mleka roślinnego
1/2 łyżeczki proszku bez glutenu
szczypta soli himalajskiej
200 g gorzkiej czekolady minimum 60% kakao (100g należy posiekać)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1. Rozgrzewam piekarnik do 180C a blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
2. Masło orzechowe miksuję z bananem i mlekiem roślinnym, dodaję mąkę owsianą, płatki owsiane, żurawinę, słonecznik, sól, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Mieszam łyżką.
3. Układam na blaszce 18 kulek wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczam je na ciasteczka. Piekę 25-30 minut, albo do zrumienienia.
4. Na parze rozpuszczam 100g czekolady z łyżką oleju kokosowego. Po upieczeniu ciastka studzę na kratce a potem dekoruję czekoladą.
Jakiej firmy czekoladę używasz? Jak najlepiej się topi: Goplana, Wedel?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kupuję belgijską gorzką czekoladę w groszkach na kilogramy.Ja mi się skończy to używam czekolady Wedel.
UsuńZazwyczaj kupuję belgijską gorzką czekoladę w groszkach na kilogramy.Ja mi się skończy to używam czekolady Wedel.
UsuńOjej, belgijska musi być super, ale na pewno droga. Nawet nie wiem, gdzie to kupić :)
UsuńNie jest taka droga. Opłaca się kupić cały kilogram. Ja kupuję w hurtowni która zaopatruje cukiernie.
UsuńNie jest taka droga. Opłaca się kupić cały kilogram. Ja kupuję w hurtowni która zaopatruje cukiernie.
UsuńWłaśnie, gdzie kupic taka czekokade belgijska w groszkach ?
OdpowiedzUsuńSyla2006 ja kupuję na ul.Karmelkowej we Wrocławiu. Jest tam hurtownia produktów cukierniczych.
UsuńSyla2006 ja kupuję na ul.Karmelkowej we Wrocławiu. Jest tam hurtownia produktów cukierniczych.
UsuńBardzo smacznie się zapowiadają - chyba je sobie dzisiaj upiekę!
OdpowiedzUsuńPolecam😊
UsuńPolecam😊
UsuńJakiej innej mąki mogę użyć?
OdpowiedzUsuńMalwina możesz użyć każdej innej mąki a także mielonych orzechów albo migdałów 😊
UsuńMalwina możesz użyć każdej innej mąki a także mielonych orzechów albo migdałów 😊
Usuń