niedziela, 10 stycznia 2016

CIASTO Z CUKINII

Za dzisiejszy przepis dziękuję Ewie, która napisała do mnie, że na bazie mojego ciasta marchewkowego stworzyła swoją własną recepturę na ciasto z cukinii. Nie czekałam zbyt długo, aby je upiec, tym bardziej, że Ewa przesłała mi piękne zdjęcie. Wy też nie czekajcie, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste i robi się je jak muffinki, szybko łącząc suche składniki z mokrymi. Do swojego użyłam bardzo małej ilości słodu, więc jeśli lubicie słodsze wypieki to dodajcie go więcej.

Ciasto Ewy jest pyszne, delikatnie smakuje mąką gryczaną, jest lekko wilgotne i mocno kakaowe.
Bardzo smakowało całej naszej rodzince i jak zwykle dodam, że warto je zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.





CIASTO Z CUKINII
- ciasto pieczemy w keksówce, lub w okrągłej, średniej tortownicy
- zamiast kakao do ciasta można dodać karob
- dodanie bakalii nie jest konieczne
- oprócz cynamonu do ciasta można dodać przyprawę do piernika, albo zmielony kardamon
- zamiast orzechów laskowych można użyć migdałów
- jako polewę do ciasta można wykorzystać: słony karmel z daktyli, krem z kaszy jaglanej, krem z nerkowców, lub bitą śmietanę z mleka kokosowego, albo polewę od tego ciasta
- jeśli ciasto ma być w wersji bezglutenowej, należy użyć certyfikowanych płatków owsianych
- zamiast mąki z tapioki można użyć mąki ziemniaczanej

składniki suche:
1,5 szklanki mąki owsianej
1,5 szklanki mąki gryczanej
2 czubate łyżki mąki z tapioki
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i obranych ze skórki)
2 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
4 czubate  łyżki kakao
opcjonalnie: pół szklanki ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę

składniki mokre:
600g cukinii (waga po obraniu ze skórki) startej na drobnych oczkach tarki
skórka otarta z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
2 łyżki octu balsamicznego
100 ml syropu klonowego

olej kokosowy do wysmarowania blachy
sezam niełuskany do wysypania blachy

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blachę smaruję olejem kokosowym i wysypuję dokładnie sezamem.

2. W jednej misce mieszam dokładnie wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Łącze je i szybko mieszam. Przekładam do blaszki i piekę przez 50-60 minut (albo do suchego patyczka).

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy smak, czekoladowe, ale inaczej. Będę powtarzać :)Pozdrawiam, Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że Ci smakuje. To jedno z moich ulubionych ciast bez gluta:)Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A po co mąka z tapioki? Nie mam jej,czy moge zastąpić czym innym? Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń