Słonecznik bulwiasty, topinambur - pyszny na surowo, w zupie i jako chrupiąca frytka. Właściwości zdrowotne, które w sobie kryje, bardzo zachęcają do tego, aby zaprosić go do kuchni. Jego bulwy są źródłem potasu, żelaza, oraz tiaminy. Nie znajdziemy w nim tłuszczu, ani cholesterolu.
U mnie tym razem wylądował w piekarniku i został zjedzony z pysznym, ostrym sosem z awokado. Frytkami zajadały się tez dzieciaki :).
Odżywianie CAŁEJ rodziny jest niezmiernie ważne. Zwracajmy uwagę na to co jemy i nie zakładajmy z góry, że naszym dzieciom coś nie będzie smakowało. Zachęcajmy do próbowania nowych, nieznanych smaków.
W dzisiejszych czasach gdzie cukier jest dosłownie wszędzie (sery, wędliny, surówki, całe paczkowane jedzenie i wiele innych) bardzo ważne jest to, co ugotujemy w domu i postawimy na stole.
FRYTKI Z TOPINAMBURA Z SOSEM Z AWOKADO
- do oleju możecie dodać ulubionej przyprawy - ja dodałam słodką paprykę
- frytki możecie podać z każdym innym ulubionym sosem
- frytki możecie wykorzystać także jako dodatek do sałatki
- do awokado można dodać czerwoną cebulkę drobno posiekaną, natkę pietruszki, albo kawałek chili drobno posiekanego
topinambur - ilość bulw dowolna - u mnie jest to zazwyczaj 1/2 kg
5 łyżek oliwy z oliwek
słodka papryka - 1 płaska łyżeczka
2 lub 3 awokado
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku (jeśli lubicie mniej ostre dania to dodajcie 2 ząbki)
sól i pieprz do smaku
1. Rozgrzewam piekarnik do 170C (z termoobiegiem). Topinambur kroję na ćwiartki i wkładam do miski. Dodaje olej wymieszany z papryką. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut, albo do zarumienienia frytek.
2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam posiekany czosnek, olej i awokado. Miksuje wszystko na puszysty sos, który podaje obok frytek w miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz