niedziela, 24 stycznia 2016

ZUPA Z CUKINII Z IMBIREM I OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ

Zima to doskonały czas na gotowanie pożywnych i gęstych zup, które tak naprawdę mogą być zjadane na śniadanie, obiad, albo kolację.

Często bronimy się przed ich gotowaniem, bo to całe krojenie i przygotowanie wydaje się bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego - jeśli robicie zupę krem, to nie ma znaczenia czy warzywa pokroicie w równą kostkę. I tak za chwilę zostaną zmiksowane.

Czy macie swoje ulubione zupy? Moja to: zupa z czerwonej soczewicy  - nie wiem jaki tajemny składnik skrywa, ale talerz takiej zupy doskonale poprawia humor:).





ZUPA Z CUKINII Z IMBIREM I OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ
- do zupy można wcisnąć odrobinę soku z limonki
- na talerzu, albo pod koniec gotowania można dodać kilka łyżek mleka kokosowego
- zupę można posypać sezamem niełuskanym, sezamem czarnym, uprażonymi orzechami, pestkami słonecznika lub dyni

4 cukinie średniej wielkości (albo dwie duże) dokładnie umyte i pokrojone w plastry
2 duże cebule pokrojone w kostkę
1 ziemniak pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
1 lub 2 cm imbiru w plastrach
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 kolendry
szczypta czerwonej papryki
sól i pieprz
sezam niełuskany do posypania zupy

1. Oliwę rozgrzewam w garnku z grubym dnem i krótką chwilę podsmażam imbir i kolendrę, dodaję warzywa i przesmażam je szybko cały czas mieszając. Dolewam wodę, taką ilość, aby warzywa były przykryte. Dodaję kurkumę, czerwoną paprykę, sól i pieprz i gotuję wszystko 20 minut.

2. Zupę miksuję na krem i przyprawiam do smaku.

OLIWA PIETRUSZKOWA
1 pęczek natki pietruszki (ja daję z ogonkami)
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli (lub więcej)

Wszystkie składniki miksuję na sos. Przechowuję go w lodówce.

9 komentarzy:

  1. Chwilę temu "pękło" 100 tysięcy odwiedzin "Przy Zielonym Stole"
    Gratuluję autorce. Czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. coraz więcej widzę przepisów z cukinii, muszę się przekonać do tego zieleniaka :) http://przyzielonymstole.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D5098235375179791667%26postID%3D4471260650304672933

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Z cukinia daje wiele możliwości w kuchni :)

      Usuń
  3. lubię piękne zupy :)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Does your website have a contact page? I'm having trouble locating it
    but, I'd like to send you an email. I've got some recommendations for your
    blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hoje em dia demos um passo gigante na mercado e também técnica.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hey very nice blog!

    OdpowiedzUsuń