niedziela, 24 stycznia 2016

ZUPA Z CUKINII Z IMBIREM I OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ

Zima to doskonały czas na gotowanie pożywnych i gęstych zup, które tak naprawdę mogą być zjadane na śniadanie, obiad, albo kolację.

Często bronimy się przed ich gotowaniem, bo to całe krojenie i przygotowanie wydaje się bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego - jeśli robicie zupę krem, to nie ma znaczenia czy warzywa pokroicie w równą kostkę. I tak za chwilę zostaną zmiksowane.

Czy macie swoje ulubione zupy? Moja to: zupa z czerwonej soczewicy  - nie wiem jaki tajemny składnik skrywa, ale talerz takiej zupy doskonale poprawia humor:).





ZUPA Z CUKINII Z IMBIREM I OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ
- do zupy można wcisnąć odrobinę soku z limonki
- na talerzu, albo pod koniec gotowania można dodać kilka łyżek mleka kokosowego
- zupę można posypać sezamem niełuskanym, sezamem czarnym, uprażonymi orzechami, pestkami słonecznika lub dyni

4 cukinie średniej wielkości (albo dwie duże) dokładnie umyte i pokrojone w plastry
2 duże cebule pokrojone w kostkę
1 ziemniak pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
1 lub 2 cm imbiru w plastrach
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 kolendry
szczypta czerwonej papryki
sól i pieprz
sezam niełuskany do posypania zupy

1. Oliwę rozgrzewam w garnku z grubym dnem i krótką chwilę podsmażam imbir i kolendrę, dodaję warzywa i przesmażam je szybko cały czas mieszając. Dolewam wodę, taką ilość, aby warzywa były przykryte. Dodaję kurkumę, czerwoną paprykę, sól i pieprz i gotuję wszystko 20 minut.

2. Zupę miksuję na krem i przyprawiam do smaku.

OLIWA PIETRUSZKOWA
1 pęczek natki pietruszki (ja daję z ogonkami)
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli (lub więcej)

Wszystkie składniki miksuję na sos. Przechowuję go w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Chwilę temu "pękło" 100 tysięcy odwiedzin "Przy Zielonym Stole"
    Gratuluję autorce. Czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. coraz więcej widzę przepisów z cukinii, muszę się przekonać do tego zieleniaka :) http://przyzielonymstole.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D5098235375179791667%26postID%3D4471260650304672933

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Z cukinia daje wiele możliwości w kuchni :)

      Usuń
  3. lubię piękne zupy :)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń