Bezglutenowe, pyszne placuszki bananowe. Dla dużych i małych łasuchów.
PLACKI BEZGLUTENOWE
2 banany
korzeń macy 1 łyżka (można pominąć, zastępując go dodatkowo 1 łyżką mąki ryżowej)
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody i odstawionego na 10 minut
sezam 1 łyżeczka + odrobina do posypania
olej kokosowy do smażenia
Banany rozgniatam widelcem. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie. Smażę małe placki. Na talerzu posypuję sezamem. Smacznego.
Super są takie placuszki na śniadanie. Robiłam podobne ostatnio, ale zamiast mąki ryżowej dałam zmielone otręby.
OdpowiedzUsuńEdi, napisz proszę co to takiego korzeń macy, bo jeszcze nie znam tego wynalazku ;)
Kasiu jest to roślinka , którą rośnie w Peru i Boliwii, wysoko w górach. Społeczności andyjskie bardzo ją cenią (traktują jako afrodyzjak:). Nazywana jest "peruwiańskim żeń-szeniem". Zawiera selen, wapń, magnez, żelazo, 19 aminokwasów i wiele innych składników odżywczych. Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę do placków i dosypuję ją do koktajli. Ma przyjemny słodki smak. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń