środa, 25 czerwca 2014

PLACKI BEZGLUTENOWE

Bezglutenowe, pyszne placuszki bananowe. Dla dużych i małych łasuchów.


PLACKI BEZGLUTENOWE

2 banany
korzeń macy 1 łyżka (można pominąć, zastępując go dodatkowo 1 łyżką mąki ryżowej)
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody i odstawionego na 10 minut
sezam 1 łyżeczka + odrobina do posypania
olej kokosowy do smażenia

Banany rozgniatam widelcem. Dodaję resztę składników i mieszam dokładnie. Smażę małe placki. Na talerzu posypuję sezamem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Super są takie placuszki na śniadanie. Robiłam podobne ostatnio, ale zamiast mąki ryżowej dałam zmielone otręby.
    Edi, napisz proszę co to takiego korzeń macy, bo jeszcze nie znam tego wynalazku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu jest to roślinka , którą rośnie w Peru i Boliwii, wysoko w górach. Społeczności andyjskie bardzo ją cenią (traktują jako afrodyzjak:). Nazywana jest "peruwiańskim żeń-szeniem". Zawiera selen, wapń, magnez, żelazo, 19 aminokwasów i wiele innych składników odżywczych. Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę do placków i dosypuję ją do koktajli. Ma przyjemny słodki smak. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń