środa, 12 października 2016

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CUKINII I DYNI

Od kilku dni gotuję tą samą zupę. Jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo prosta do przygotowania...dosłownie robi się sama. 
Wystarczy tylko posiekać składniki, wrzucić wszystko do garnka, podłączyć gaz, aby za pół godziny cieszyć się smakiem aromatycznego, pysznego posiłku.
Trzy sezonowe składniki: cukinia, dynia i cebula tworzą jak dla mnie cudowną harmonię smaku - pozostaje kwestia dodatków - ja zawsze posypuję tą zupę dużą garścią natki pietruszki i szczypiorku. Jeśli nie dodawaliście jeszcze szczypiorku do zupy to spróbujcie koniecznie - to połączenie może Was pozytywnie zaskoczyć.






ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CUKINII I DYNI

2 średniej wielkości cukinie obrane i pokrojone w półplasterki
1/2 średniej wielkości dyni hokkaido, albo innej dyni o zwartym miąższu pokrojonej w kostkę (Hokkaido kroimy ze skórką)
1 duża cebula (albo dwie) pokrojona w kostkę
2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości
2 łyżki masła klarowanego, albo oleju kokosowego
1 cm świeżego imbiru posiekanego
1 łyżeczka kolendry
kurkuma, sól himalajska, słodka papryka, i odrobina papryki wędzonej (jeśli lubisz jej smak)
do przybrania: natka pietruszki, szczypiorek

1. W garnku rozgrzewam tłuszcz i podsmażam delikatnie wszystkie warzywa, dodaję przyprawy: imbir, kolendrę, łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę słodkiej papryki, możecie dodać też czerwonej czubrycy jeśli lubicie. 
Dodaję przecier i zalewam wodą - taką ilością, aby była ona ponad warzywami na 2 cm. 
Gotuję wszystko do miękkości, jeszcze raz doprawiam do smaku, ewentualnie dolewam wody - wszystko zależy od tego jakiej gęstości zupę lubicie. Odlewam z zupy 1 szklankę i miksuję - wlewam ją do zupy.
Solę do smaku.
Podaję bardzo obficie posypaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

7 komentarzy:

  1. U mnie dynia w pomidorach nie przejdzie,,, cukinia tak. czym można by zastąpic przecier pomidorowy? Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kolejne pytanie początkującej - 1/2 średniej wielkości dyni Hokkaido - ile to mniej więcej będzie wagowo ?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysilia moja średnia Hokkaido waży 1kg. Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysilia moja średnia Hokkaido waży 1kg. Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna, moja ulubiona zupa jesienią i zimą.

    OdpowiedzUsuń