poniedziałek, 31 sierpnia 2015

TARTELETKI Z MUSEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Zdrowe słodycze na surowo przepełnione są składnikami odżywczymi, dlatego co jakiś czas będą pojawiały się na blogu desery i ciasta bez pieczenia.

Te orzechowe babeczki są pyszne i pełne smaku. Jeśli chcecie uzyskać delikatniejszy krem to zamiast twardego tofu użyjcie jedwabistego.




TARTELETKI Z MUSEM Z MASŁA ORZECHOWEGO
- przepis (z moją interpretacją) pochodzi z książki: "Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów". Leanne Campbell
- do wylepiania tarteletek używam formy do pieczenia muffinek
- jeśli chcecie uzyskać krem o delikatniejszej konsystencji to do przygotowania go użyjcie tofu jedwabistego

12 daktyli ekologicznych namoczonych na 15 minut w letniej wodzie
10 suszonych śliwek ekologicznych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2/3 twardego tofu
4 łyżki kremowego masła orzechowego
4 łyżki syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego

1. Daktyle odsączone z wody, śliwki i ziarna słonecznika miksuję na jednolitą masę w robocie kuchennym.

2. Blaszkę na muffinki delikatnie smaruję olejem kokosowym co ułatwia mi wyjęcie z niej tarteletek.
Wypełniam delikatnie wgłębienia powstałym ciastem starając się nie dociskać zbyt mocno do ścianek blachy. 

3. Gotowe tarteletki wykładam na wyłożony pergaminem  talerz.

4 W robocie kuchennym miksuję: tofu, masło orzechowe i syrop klonowy.

5. Przekładam krem do wyciskarki z otworem w kształcie gwiazdki i dekoruję nim babeczki (można nałożyć krem łyżeczką).

6. Babeczki chłodzę przed podaniem w lodówce przez 5 godzin lub podaję bezpośrednio po zrobieniu.

3 komentarze:

  1. Ile tego tofu? Tzn 2/3 z ilu gram tofu ? I ile sztuk wychodzi tarteletek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi o kostkę o wadze 200g. Mi wyszło 8 tarteletek. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi o kostkę o wadze 200g. Mi wyszło 8 tarteletek. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń